Aanval op makers van kerstfilm met homoseksuele Jezus opgeëist door obscure extreemrechtse groep

De aanval met molotovcocktails op het kantoor van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos is opgeëist door een obscure extreemrechtse groepering. De comedians liggen onder vuur vanwege de kerstspecial "The first temptation of Christ", waarin een homoseksuele Jezus de hoofdrol speelt.

"The first temptation of Christ", te zien op streamingdienst Netflix, veroorzaakt heel wat ophef in het overwegend katholieke Brazilië. Meer dan 2 miljoen Brazilianen hebben een petitie getekend om de film van Netflix te halen.

Maar het gaat verder dan enkel protest. Dinsdag zijn twee molotovcocktails (zelfgemaakt projectiel met een brandbare stof, red) gegooid naar het gebouw waar Porta dos Fundos zijn kantoor heeft, in het zuiden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De aanval gebeurde om 4 uur 's ochtends. De bewaker van het gebouw kon verhinderen dat er brand ontstond, niemand raakte gewond.

Video op sociale media

De aanval op het gebouw is nu opgeëist door een obscure extreemrechtse religieuze groepering: "Comando de Insurgência Popular Nacionalista da Grande Família Integralista Brasileira". In een video die op sociale media circuleert, eist een gemaskerde man de verantwoordelijkheid op. Er worden ook beelden getoond van mannen met skimaskers die molotovcocktails gooien naar een kantoorgebouw. Vermoedelijk gaat het dus om beelden van de aanval, al is daar geen volledige zekerheid over.

In de opeisingsvideo staan de leden van de groep voor een vlag met de Griekse letter Sigma, het symbool van de Braziliaanse "integristische" beweging uit de jaren 30. Een beweging die aanleunde bij het fascisme.

In de mededeling die wordt voorgelezen is sprake van "godslastering door linkse marxisten die het land willen verzwakken en verdelen". Er wordt ook kritiek gegeven op Netflix. De politie onderzoekt de zaak, voorlopig is er nog niemand opgepakt.

Bekijk hier een trailer van "The first temptation of Christ":

Meest gelezen