De vijf boeken die het leven van Jeroen Meus hebben veranderd

De meest populaire (televisie)kok van Vlaanderen schrijft niet alleen zelf kookboeken, hij leest ook de recepten van z'n collega's en haalt er inspiratie uit. Maar bij de vijf titels die Meus kiest, zitten lang niet alleen kookboeken. Wat is de dagelijkse boekenkost van Jeroen Meus?

De opnamestudio van "Dagelijkse kost" in Leuven ligt naast Barboek, volgens Jeroen Meus het mooiste boekenwinkeltje van Vlaanderen: "Die kennen mijn smaak goed en leggen boeken voor mij opzij. Ik koop immens veel boeken, maar ik sta heel zwaar achter met het lezen." 

"Hoe ouder ik word, hoe liever ik lees. En hoe meer ik wíl lezen. Ik ben een van die mensen die soms wat moeite heeft om in slaap te geraken. In plaats van medicatie te nemen probeer ik te lezen, en dat werkt goed. Dat is ook gezonder." 

In plaats van medicatie te nemen probeer ik te lezen, en dat werkt goed

Jeroen Meus is ook iemand die een hele dag in de zon kan liggen lezen: “Onlangs zijn mijn vrouw en ik nog samen weggeweest na een drukke periode. Toen heb ik de historische thriller “De schaduw van de stilte” van Philip Kerr gelezen, een aanrader. In “Tot ziens daarboven” van Pierre Lemaître, een ander oorlogsboek, ben ik nog niet doorgeraakt, maar dat komt er binnenkort van.”

1. "The French Laundry cookbook" - Thomas Keller

Jeroen Meus is niet schatplichtig aan één specifieke kok, maar er zijn wel een paar belangrijke inspiratiebronnen geweest. Toen Meus op hoog niveau begon te koken was er “The French Laundry cookbook” van Thomas Keller, de Amerikaanse chef van The French Laundry, één van de beste restaurants van de wereld.

“Dat kookboek heeft mij in die tijd wel veranderd”, bekent Meus. “Net zoals “White Heat”, het kookboek van Marco Pierre White. Dat was begin jaren negentig het enfant terrible in de keuken. Ook Jamie Oliver bracht eten dichtbij de mensen.”

Dit kookboek heeft mij in die tijd wel veranderd

“Dat waren koks met een visie. Op school leerden wij heel klassiek koken, en dat is goed, want je moet de basis kennen. Net zoals het alfabet nodig is om te kunnen lezen. Maar koks als Pierre White en Keller benaderden de boel op een andere manier. Hapjes in cornettorolletjes bijvoorbeeld, in plaats van alles op een bordje te leggen. Dat was toen baanbrekend, en dat heeft mijn ogen geopend” 

2. "Het achtste leven" - Nino Haratischwili

Deze groots opgevatte familiesaga van Nino Haratischwili is een recente ontdekking van Jeroen Meus: "Een klepper van 1.300 bladzijden, geprint op dun bijbelpapier. Daar heb ik tijd voor gemaakt, op aanraden van mijn broer Wim. Die voedt mij heel vaak op boekenvlak, net zoals mijn ouders."

Sinds m'n broer ziek is geworden maak ik tijd voor belangrijke zaken, en lees ik veel

Jeroen heeft al vaker openhartig gepraat over z'n broer die ongeneeslijk ziek is. Het heeft hem veranderd, ook op leesvlak: "Ik heb altijd heel hard gewerkt, maar sinds m’n broer ziek is geworden is mijn leven overhoop gehaald, en nu maak ik tijd voor belangrijke zaken, en lees ik veel. En ik heb nog veel in te halen." De roman "Het achtste leven", over acht leden van dezelfde Georgische familie, was in elk geval een schot in de roos.

3. "1793" - Niklas Natt och Dag

Het debuut van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag is Jeroen Meus niet ontgaan. "Vorig jaar heb ik "1793" gelezen, een spannende, historische roman", vertelt Meus enthousiast. "Heel mooi geschreven en historisch correct, dat zoek ik. Zo heeft ook "De naam van de roos" van Umberto Eco een diepe indruk nagelaten."

Dit soort romans lezen is mijn manier om te studeren

"Dit soort romans lezen is mijn manier om te studeren. Ik ben niet zo lang naar school geweest, ik was wat op zoek in die tijd. Nu heb ik daar af en toe spijt van, want ik weet graag veel. Als ik dan tijdens het lezen iets niet begrijp, dan ga ik naar Wikipedia en zo probeer ik mezelf wat te voeden. Ik moet me alleen de personages voorstellen, de gebeurtenissen zijn correct, dat vind ik interessant." 

4. "De GVR" - Roald Dahl

De Britse auteur Roald Dahl blijft een favoriet voor velen, en dat is niet anders bij Jeroen Meus: "Zeker "De GVR" heeft mij gevormd. Toen ik als zes-jarige voor het eerst op Chirokamp mocht, hebben ze ons dat voorgelezen. Wij hingen echt aan de lippen van de leiders. En ik heb het recent zelf ook voorgelezen aan mijn zoontje van zeven." 

Ik heb die originele manuscripten in mijn handen gehad

"Ik heb het favoriete gerecht van Roald Dahl in 2008 gemaakt, voor het programma Plat préféré". We zijn toen terecht gekomen bij zijn vrouw, Felicity Dahl. Ik heb die originele manuscripten in mijn handen gehad, en ik ben in zijn schrijvershutje geweest. Dat maakt het extra bijzonder."

Jeroen Meus probeerde toen ook fropskottel te maken, het drankje van de Grote Vriendelijke Reus, een drankje waarbij de bubbels naar beneden gaan, in plaats van naar boven. "Dahl was ook een goede moestuinierder", vult Meus nog aan. "Hij kweekte om ter grootste ajuinen." De dorpswedstrijd won hij elk jaar, omdat hij vals speelde met de zaailingen, zo verklapte zijn vrouw in "Plat préféré".

Bekijk hieronder hoe Jeroen Meus fropskottel maakt samen met Felicity Dahl, naar een recept van Roald Dahl zelf:

Videospeler inladen...

5. "Joe Speedboot" - Tommy Wieringa

Bij de Nederlandstalige auteurs voelt Jeroen Meus zich meer op z’n gemak dan bij de klassiekers uit de wereldliteratuur: “Zo’n Tolstoj, ik heb daar wat schrik van. Is dat wel iets voor mij? Ik ben daar nochtans mee opgegroeid, thuis lagen er overal boeken. Ik dacht altijd dat je extreem slim moet zijn om die klassiekers te lezen, maar dat valt misschien wel reuzegoed mee. "Radetzkymars" van Joseph Roth ligt nu klaar op het nachtkastje, dat kreeg ik als boekentip van Jos Geysels, die weet daar wel iets van."

"Ook voor mijn zoon Georges vind ik lezen belangrijk. Soms koop ik gewoon Jommekes, om het lezen aan te zwengelen. Er is niets zo tof als verdwijnen in een boek."

Er is niets zo tof als verdwijnen in een boek

Maar om nu één Nederlandstalig boek te kiezen? Dat blijkt een verdomd moeilijke opgave. "Ik kan dat niet kiezen, hoeveel schoonheid bestaat er wel niet?!" roept Meus vertwijfeld uit. "Ik heb “Kaas” van Willem Elsschot bijvoorbeeld nog altijd niet gelezen. Mijn vader vindt dat fantastisch, alleen al daarom moet ik het lezen."

Er passeren nog auteurs als Peter Buwalda en Erwin Mortier, maar uiteindelijk valt de keuze op de roman "Joe Speedboot" van de bekroonde Nederlandse schrijver Tommy Wieringa. "Het is het enige boek van Wieringa dat ik tot nu toe heb gelezen", besluit Jeroen Meus. "maar de rest ligt klaar."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen