Videospeler inladen...

Europees commissaris Frans Timmermans schrijft emotionele afscheidsbrief aan Britten: "Mijn hart breekt"

"Ik hou van je, om wie je bent en wat je me gegeven hebt. Je hebt altijd bij mij gehoord, maar nu verlaat je mij en breek je mijn hart." In een emotionele brief drukt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zijn spijt uit over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Ik vind troost in het idee dat familiebanden nooit echt kapot kunnen gaan. Je blijft altijd welkom."

De Nederlandse topdiplomaat Frans Timmermans is sinds 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In een open brief in de Britse krant "The Guardian"  schrijft hij over het hartzeer dat de brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, hem bezorgt. "Mijn liefdesbrief aan Groot-Brittannië". Het leest als een afscheidsbrief van een gedumpte partner die zijn liefde niet kan en wil vergeten.

Timmermans beschrijft hoe belangrijk de Britten in zijn leven geweest zijn, al van jongs af aan. "Toen jullie toetraden tot de EEG (voorloper van EU, red), was ik 12 en zat ik op een van jullie scholen. In Italië, in Saint George's British International School (...) Sindsdien zijn meer dan 40 jaar voorbijgegaan.  Er is zoveel gebeurd. Mijn familie ging terug naar Nederland, ik studeerde daar en in Frankrijk. Ik trouwde, kreeg kinderen, deed mijn militaire dienst, werkte als diplomaat, scheidde, trouwde opnieuw, zat in het parlement en in de regering, en nu zit ik in de Europese Commissie. Groot-Brittannië was er altijd."

"Ik hou van je, voor wie je bent en wat je mij gaf"

De Nederlandse diplomaat kent de Britten door en door. "Ik ken je nu. En ik hou van je. Voor wie je bent en wat je mij gaf. Ik ben als een oud lief. Ik ken je sterktes en je zwaktes. Ik weet dat je vrijgevig kan zijn, maar ook gierig. Ik weet dat je gelooft dat je uniek en anders bent. En natuurlijk ben je dat in allerlei opzichten, maar misschien minder dan je denkt."

Op ons best maken onze verschillen ons de meest creatieve, productieve, vredevolle en welvarende familie. Op ons slechtst worden ze gemanipuleerd om angst te installeren en families tegen elkaar op te zetten.

Frans Timmermans

"Je houdt nooit op met naar de rest van ons te verwijzen als "het continent". Het helpt je de afstand te creëren die je denkt nodig te hebben. Maar het verhindert je ook om te zien dat we allemaal een beetje afstand nodig hebben. Alle Europese landen zijn uniek. Onze verschillen zijn een bron van bewondering, ongemak, misverstanden, spot, karikaturen en, ja, liefde."

"Op onze beste momenten maken die verschillen ons de meest creatieve, productieve, vredevolle en welvarende familie. Op onze slechtste moment worden die verschillen gemanipuleerd om angst te installeren, superioriteit te promoten, om familieleden tegen elkaar op te zetten. En dan loopt het snel uit de hand."

"Het trieste is, ik zie dat het je pijn doet"

"Je hebt beslist om te vertrekken. Dat breekt mijn hart, maar ik respecteer dat. Je werd heen en weer geslingerd in die keuze, net zoals je altijd heen en weer slingerde over de EU. Was het nodig om de zaak te forceren? Nee, maar je deed het toch. En het trieste is, ik zie dat het je pijn doet. Want het heen en weer slingeren, dat zal blijven, zelfs nadat je vertrokken bent. En dat proces heeft onnodig veel schade aangericht, bij jou, bij iedereen. En ik vrees dat er nog meer zal volgen."

"Ik ben verdrietig omdat een lid van onze familie de banden wil verbreken. Maar tegelijk vind ik troost in het idee dat familiebanden nooit écht stuk kunnen gaan. Wij gaan niet weg, en je zal altijd weer welkom zijn bij ons."

Ik vind troost in het idee dat familiebanden nooit écht stuk kunnen gaan. Wij gaan niet weg, en je zal altijd weer welkom zijn bij ons.

Frans Timmermans

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen