Het gaat weer goed tussen Congo en België: eerste ministerieel bezoek in twee jaar tijd aan Kinshasa

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gaat van 9 tot 11 januari op officieel bezoek naar Congo. Dat heeft zijn woordvoerder bevestigd aan VRTNWS. Het is het eerste bezoek sinds Goffins voorganger en partijgenoot Didier Reynders in november 2017 nog in Kinshasa kwam. De relaties waren toen al op een dieptepunt. Met de nieuwe Congolese president Tshisekedi gaat het duidelijk beter dan met zijn voorganger Kabila. 

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin reist naar Kinshasa voor een aantal ontmoetingen en verder naar Lubumbashi in het zuidoosten van Congo.  Daar wil hij het Belgische consulaat-generaal gaan heropenen. Dat was gesloten in februari 2018 door de vorige Congolese president Joseph Kabila, als reactie op een aantal kritische Belgische uitlatingen. Er waren rond die tijd ook problemen met het pas geopende Schengenhuis. Na nog wat inspanningen en pendeldiplomatie geraakten de relaties op een zoveelste dieptepunt. 

Er werden geen officiële bezoeken meer afgelegd en het was wachten op de nieuwe president om een nieuwe dynamiek op gang te brengen. België had kritiek op de omstreden verkiezing van president Felix Tshisekedi, maar koos na enkele weken toch voor de pragmatische aanpak en gaf hem het voordeel van de twijfel. Daarop werden stilaan de banden aangehaald. 

 

President Tshisekedi heropende in maart het Schengenhuis en hij bracht in september een officieel staatsbezoek aan België. Nu is het de beurt aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Goffin om de plooien helemaal te gaan gladstrijken. Eind januari 2020 is president Tshisekedi een jaar aan de macht. In juni viert het land de 60e verjaardag van zijn onafhankelijkheid van België. 

Meest gelezen