AFP or licensors

Vuurzee verwoest Chileense havenstad Valparaiso, regering: "Branden zijn wellicht opzettelijk aangestoken"

In de Chileense havenstad Valparaiso zijn zeker 200 huizen in vlammen opgegaan door branden. Het vuur brak uit op kerstavond. Intussen zijn de branden grotendeels onder controle, maar de schade is enorm. De autoriteiten houden er ernstig rekening mee dat het vuur werd aangestoken.

Sinds kerstavond stonden grote delen van de Chileense havenstad Valparaiso in brand. De brand brak uit op de heuvels van Rocuant en San Roque, en verspreidde zich daarna naar de huizen van hout en staalplaten. Door de hoge temperaturen (in Chili is het momenteel zomer) en de sterke wind kon het vuur zich snel verspreiden. Het vuur is nu grotendeels onder controle, maar op de beelden is te zien hoe de vlammen om zich heen grepen. 

Lees verder onder de foto: 

Het vuur heeft stevig om zich heen gegrepen.
AFP or licensors

Slachtoffers vielen er niet, maar de schade is enorm. In cijfers? 150 hectare werd door de vlammenzee getroffen, 245 huizen (voornamelijk in arme wijken) werden verwoest en 700 mensen zitten momenteel zonder dak boven hun hoofd. "Het zijn hectische kerstdagen", vertelt correspondente Metke Hagen in "De ochtend" op Radio 1. "Mensen die hun huis verloren, helpen de brandweer met het puin te ruimen. Ze zoeken naar bezittingen." De burgemeester van Valparaiso, Jorge Sharp, heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Lees verder onder de foto: 

Luchtbeeld: hier is te zien welke delen van de stad helemaal verwoest werden.
AFP or licensors
Een man overschouwt de schade die het vuur aangericht heeft.
AFP or licensors

President Sebastian Pinera heeft op Twitter zijn medeleven al geuit. "Onze grootste solidariteit gaat naar de gezinnen die getroffen werden door de branden in Valparaiso. We zijn toegewijd om hen te vergezellen en te helpen om deze tragedie te overwinnen." Pinera zei dat de getroffen families hulp krijgen om hun vernietigde bezittingen te herstellen en hij beloofde ook huur- en onderdaksubsidies tijdens de wederopbouw.

Lees verder onder de tweet: 

Aangestoken?

Volgens de autoriteiten is de kans groot dat het vuur aangestoken werd. "Er zijn foto's, video's en getuigenissen die bewijzen dat deze branden aangestoken zijn", verklaarde de Chileense minister van Landbouw Antonio Walker. Eenzelfde geluid klinkt bij de minister van Binnenlandse Zaken, Gonzalo Blumel.

En het staat nog niet vast, maar de kans is groot dat de branden ook iets te maken hebben met de protesten, die nu al twee maanden aanhouden in het Zuid-Amerikaanse land. "Er is zeker een verband", zegt ook Hagen. "De burgemeester van Valparaiso is voorstander van de protesten en dus gaat het gerucht dat extreemrechts de branden heeft aangestoken. Tegelijk zijn er ook geruchten dat extreemlinks achter deze branden zit. Dit soort middelen wordt dus gebruikt om toch maar gehoord te worden."

Dit soort middelen wordt dus gebruikt om toch maar gehoord te worden

Metke Hagen - correspondent in Chili

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend" en lees daaronder verder: 

Sinds oktober komen de Chilenen met de regelmaat van de klok op straat. In eerste instantie protesteerden ze tegen een (kleine) verhoging van de metroprijzen. Die maatregel werd teruggedraaid, maar intussen was het protest uitgegroeid tot iets diepers, tegen het hele Chileense systeem. En dus bleven de inwoners op straat komen. 

VRT NWS-reporter An Baccaert legde enkele weken geleden uit waarom de Chilenen nu precies op straat kwamen. Bekijk de video hier: 

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het stuk uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen