Jasper Jacobs

Belgische vrouw die meewerkte met terreurgroep IS laat verzet tegen veroordeling vallen

Een vrouw die in ons land bij verstek veroordeeld was tot vijf jaar cel voor deelname aan activiteiten van de terreurgroep IS in Syrië, laat het verzet tegen haar veroordeling vallen. Ze aanvaardt haar straf. Dat laten haar advocaten weten. Haar zus, die ook veroordeeld werd tot vijf jaar cel voor gelijkaardige feiten, wil wel een nieuw proces. Zij wil zelf aan de rechter uitleggen waarom ze destijds naar Syrië trok en lid werd van IS.  

De zussen werden in twee afzonderlijke dossiers door de correctionele rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Sinds een paar weken zijn de vrouwen terug in ons land. Ze tekenden toen onmiddellijk verzet aan tegen het vonnis. Maar een van de twee vrouwen laat dat verzet nu vallen. 

"Ze heeft na studie van het strafdossier beslist om afstand te doen van het verzet. Ze wenst zich neer te leggen bij haar veroordeling en wil haar straf op serene wijze ondergaan. Ze beseft dat ze een schuld heeft ten opzichte van onze samenleving", zeggen haar advocaten. 

Haar zus wil wel een nieuw proces. "Dat betekent niet dat ze haar verantwoordelijkheid wil ontlopen. Ze wil gewoon haar verhaal toelichten aan de rechtbank", zegt de verdediging. Haar zaak zal op 19 maart behandeld worden. Dat heeft de rechter vandaag in overleg met alle partijen beslist. 

De twee zussen konden ontsnappen uit een Koerdisch gevangenenkamp in Noord-Syrië en de grens met Turkije oversteken. Ze werden opgepakt en door de Turkse autoriteiten teruggestuurd naar België. Op 29 november landden ze op de luchthaven van Zaventem en werden ze meteen overgebracht naar de gevangenis.

De vrouw die haar verzet laat vallen, verblijft in de gevangenis van Antwerpen, waar ze geen contact mag hebben met de andere gevangenen. "Verschillende diensten volgen haar nu op en ze wordt ook begeleid door een islamconsulent. Ze beseft dat ze een ernstige fout heeft begaan en wil haar best doen om zich terug te integreren in de maatschappij", zeggen haar advocaten.

Haar zus verblijft nog altijd in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge. Ze werd in Syrië geraakt door granaatscherven en kan niet meer zelfstandig stappen. Vandaag kwam ze toch naar de rechtbank in Antwerpen waar haar zaak werd ingeleid. Twee agenten hielpen haar de rechtszaal in. De correctionele rechtbank van Antwerpen zal haar verzet behandelen op 19 maart. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen