Kurt Desplenter

Minister Maggie De Block wil opnieuw asielzoekers onderbrengen in Koksijde, gemeente heeft dit liever niet

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft aan de gemeente Koksijde gevraagd of ze opnieuw asielzoekers wil opvangen. Maar de gemeente is voorlopig niet van plan om dat te doen. 

De asielzoekers die naar Koksijde zouden komen, worden nu opgevangen in Bredene. "Omdat de dossiers te lang blijven hangen, onstaat er een overcapaciteit in andere opvangcentra. Daardoor moeten er nieuwe geopend worden", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD).

In 2016 ving Koksijde al eens tijdelijk 300 mensen op in een aantal leegstaande gebouwen van de luchtmachtbasis. Nu vraagt minister De Block de kustgemeente om dat opnieuw te doen, voor 400 asielzoekers. Maar de burgemeester gaf een negatief advies. "Laat me duidelijk zijn: zeker niet omwille van humanitaire redenen", zegt Vanden Bussche. "We begrijpen heel goed dat er een opvangprobleem is. Maar er is een groot veiligheidsprobleem als dit zou doorgaan.”

De politie is nog steeds onderbemand.

Marc Vanden Bussche (Open VLD)

“Vooreerst betekent de komst van 400 asielzoekers heel wat extra werk voor administratief personeel en vooral voor de politie. En het water staat hen nu al aan de lippen. Je mag niet vergeten dat de politie nog steeds onderbemand is en extra mensen vrijmaken, zien we niet snel gebeuren."

"We merken overigens dat er nu alweer een zeer grote toename is van transmigranten in de regio. Deze week nog werden liefst 35 mensen van de tram gehaald. We zitten ook vlakbij de grens met Frankrijk. Dat lijkt de kat bij de melk zetten."

"Ook de brexit komt op ons af. Dat brengt nu al een pak extra werk met zich mee. En Koksijde ligt ook recht op de smokkelroute tussen Zeebrugge en Calais. Een laatste reden, zij het nu eerder bijkomstig, is dat er een reconversie van de luchtmachtbasis gepland is. En de gemeente heeft plannen om het gebouw waar de asielzoekers verblijven aan te kopen en op termijn om te bouwen voor de technische dienst.”

De brexit komt op ons af. Dat brengt nu al een pak extra werk met zich mee.

Marc Vanden Bussche (Open VLD)

Marc Vanden Bussche wil ook niet dat er opnieuw problemen opduiken zoals in 2016. “Die 9 maanden durende opvang is weliswaar humanitair goed verlopen, toch waren er problemen. Ondanks de screening bleken er tussen de asielzoekers mensensmokkelaars en geseinde personen te zitten. We begrijpen de vraag voor opvang en zullen na Nieuwjaar nog rond de tafel zitten, maar op dit moment is het voor ons 100 procent negatief. Ik wil ook nog opmerken dat het jammer blijft dat het spreidingsplan waarbij elke gemeente asielzoekers opvangt er nooit gekomen is.” 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen