AFP or licensors

Minstens 16 doden bij doortocht van tyfoon op Filipijnen

Op de Filipijnen zijn al minstens 16 mensen omgekomen bij de doortocht van tyfoon Phanfone. Die teisterde op kerstdag de oostelijke en centrale provincies van de Filipijnen.

Tyfoon Phanfone kwam net voor Kerst aan land en richtte een enorme ravage aan. In heel wat dorpen zijn straten en huizen onder gelopen en is de elektriciteit uitgevallen. Bijna 60.000 mensen waren geëvacueerd.

(lees verder onder de kaart)

De dodelijke slachtoffers vielen op de centrale eilanden in de provincies Iloilo, Leyte en Capiz. Onder hen was een jongen van 13 die geëlektrocuteerd werd, en een man die onder een afgerukte tak terechtkwam. 

Meer dan 24.000 mensen strandden in zeehavens nadat de kustwacht alle veerboten had verboden om uit te varen. Er werden ook minstens 115 binnenlandse vluchten geannuleerd. 

De tyfoon is inmiddels afgezwakt en verplaatst zich aan 15 kilometer per uur richting het noordwesten, met maximale windsnelheden tot 130 kilometer per uur en windstoten tot 160 kilometer per uur. De Filipijnen werden drie weken geleden ook al getroffen door een tyfoon. De doortocht van Kammuri kostte toen aan zeventien mensen het leven.

Kleine broer van Hayan

Phanfone volgt hetzelfde traject als tyfoon Hayan die in 2013 de Filipijnen teisterde en 7.300 mensenlevens eiste. "Hij is als de kleine broer van Hayan", zegt de woordvoerder van het plaatselijke rampencentrum in de Visaya-eilanden. "Hij is minder verwoestend, maar hij trekt langs dezelfde weg over het land heen."

De Filipijnen worden gemiddeld door twintig tyfoons per jaar getroffen. Phanfone was de 21e. De laatste jaren zijn die grote stormen alsmaar heviger.  

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen