AFP or licensors

"Ring of fire": Aziatische landen in de ban van ringvormige zonsverduistering

In verschillende Aziatische landen hebben mensen vandaag een ringvormige zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan schuift dan tussen de aarde en de zon in, maar is dan zo ver van de zon verwijderd dat ze die niet volledig kan bedekken. En dat leidt tot het ontstaan van een "ring of fire", een vurige ring rondom de maan.

Bij een zonsverduistering (eclips) schuift de maan tussen de zon en de aarde in en staan de drie op één exacte lijn. Omdat de maan (een deel van) het zonlicht wegneemt, wordt (een deel van) de aarde verduisterd. Het is dus niet de zon die verduisterd wordt, de naam "zonsverduistering" is dan ook een beetje ongelukkig gekozen.

Gewoonlijk zijn er elk jaar twee zonsverduisteringen. Afhankelijk van de onderlinge positie van de zon, de maan en de aarde zijn er verschillende types. Bij een totale zonsverduistering neemt de maan het licht van de zon volledig weg. Bevind je je dan in de "kernschaduw" van de maan, dan zie je de zonsverduistering totaal (het oranje gebied). Bevind je je in de "bijschaduw", dan zie je de zonsverduistering gedeeltelijk (het gele gebied).  

Bij een gedeeltelijke zonsverduistering staat de maan niet op één perfecte lijn met de zon en de aarde en neemt ze maar een deel van het zonlicht weg. En dan is er nog een annulaire (ringvormige) zonsverduistering. De maan staat dan zo ver van de aarde verwijderd dat ze het zonlicht slechts gedeeltelijk wegneemt. Het onbedekte deel van de zon zorgt dan voor een lichtgevende rand rondom de maan, wat het fenomeen van een vuurring ("ring of fire") geeft.

In verschillende Aziatische landen konden mensen vandaag genieten van zo'n ringvormige zonsverduistering, onder meer in India, Indonesië, Thailand, Sri Lanka en Saudi-Arabië. Duizenden mensen vergaapten zich aan het natuurfenomeen met speciale eclipsbrilletjes of andere manieren om op een veilige manier naar de zon te kijken.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors

Meest gelezen