Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Riley Howell wordt Jedi Ri-Lee Howell: student die ingreep bij schietpartij in VS geëerd als Star Wars-figuur

In april van dit jaar kwam de 21-jarige Amerikaanse student Riley Howell om toen hij een schutter op zijn universiteit overmeesterde. Howell was al van kinds af bezeten door de filmsaga "Star Wars." De makers hebben de jonge student nu geëerd door van hem een Star Wars-personage te maken. En niet zomaar een personage, maar een Jedi, een bewaker van vrede en gerechtigheid.

Op 30 april van dit jaar was er een schietpartij op de University of North Carolina in de stad Charlotte. Een jonge schutter opende het vuur in een klaslokaal. Riley Howell, een 21-jarige student, stortte zich op de schutter en haalde hem onderuit. Daardoor konden andere studenten vluchten en kon de politie de dader snel overmeesteren.

Bij de schietpartij vielen twee doden, een van hen was Riley. Hij werd geraakt door drie kogels. Vier andere studenten raakten gewond. De politie verklaarde nadien dat het heldhaftige optreden van Howell heeft verhinderd dat er nog meer doden en gewonden gevallen zijn.

Jedi-meester Ri-Lee Howell

Riley was al van kinds af een enorme fan van Star Wars. De makers van Star Wars hebben nu hulde gebracht aan de jonge student door een Jedi naar hem te noemen, "Jedi Ri-Lee Howell". In het Star Wars-imperium zijn Jedi's de wijze bewakers van vrede en gerechtigheid in de Galactische Republiek. Jedi Ri-Lee Howell staat vermeld in het boek "Star Wars: The Rise of Skywalker - The Visual Dictionary". Dat is een gids met weetjes die vorige week verscheen, tegelijk met de jongste film "Star Wars: The Rise of Skywalker".

In mei stuurden de makers van Star Wars al een brief naar de nabestaanden van de jonge student om hun rouw te betuigen. "Riley's groothartigheid en moed brengen de Jedi in elk van ons naar boven. We hopen dat jullie vreugde mogen vinden in de herinneringen aan hem. En ook wij willen zijn leven en zijn voorbeeld eren. Als eerbetoon willen wij Riley's naam opnemen als een personage in het Star Wars-imperium."

Riley's groothartigheid en moed brengen de Jedi in elk van ons naar boven.

Makers van Star Wars

Meer details waren er niet, en de familie hoorde er verder niets meer van, tot afgelopen weekend. Howells vriendin Lauren Westmoreland kreeg een berichtje van iemand die het boek had gekocht en erin gelezen had. "Hij zou helemaal in de wolken zijn", zegt ze aan de krant Charlotte Observer.

Ri-Lee Howell krijgt er een vermelding als Jedi-meester (de hoogste rang bij de Jedi's, red) en als historicus "die heel wat van de allereerste verhalen over het ontdekken, verkennen en in kaart brengen van "The Force" heeft verzameld."

"Het zit er heel dicht op", zegt Laurens broer Matthew. "Hij had een encyclopedische kennis over alles wat met Star Wars te maken had. Hij verslond Wikipedia-pagina's en oude boeken die de meeste fans nooit lezen. Hij was er echt helemaal door bezeten."

Mét achternaam

Volgens Riley's moeder zou haar zoon het geweldig gevonden hebben. "Ik vind het fijn dat ze zijn achternaam behouden hebben", vertelt Nathalie Henry-Howell. "Ze hadden ook gewoon Ri-Lee gezegd kunnen hebben, Jedi Ri-Lee, en dan zouden we ons de hele tijd blijven zijn afvragen of het wel echt hem was. Maar ze hebben zijn achternaam erbij gezet om hem eer te bewijzen. En dat brengt tranen in mijn ogen."

"Star Wars: The Rise of Skywalker" kwam vorige week donderdag uit in de VS. De familie van Riley Howell ging toen al kijken. Ze brachten de urne met zijn as mee en lieten een stoel open voor hem. Het is de negende en laatste film in de Star Wars-saga. "Ik denk dat hij het wel leuk gevonden zou hebben hoe het allemaal eindigt", zegt zijn moeder.

Meest gelezen