Toerisme in Brussel kent topjaar: 9,4 miljoen overnachtingen

Dit jaar hebben 9,4 miljoen toeristen in de hotels in onze hoofdstad een overnachting geboekt.  Dat zijn er 7 procent meer dan vorig jaar, en bijna dubbel zoveel als in 2010, toen er 5 miljoen toeristen in onze hoofdstad verbleven. Visit.Brussels spreekt over een recordjaar.  

"Onze inspanningen om Brussel als toeristische bestemming in de markt te zetten, lonen", zegt woordvoerder Jeroen Roppe van Visit.Brussels. De mensen die onze hoofdstad bezoeken zijn volgens Roppe onder te verdelen in 2 groepen. 

"Enerzijds heb je de professionals die Brussel bezoeken voor hun werk. In Brussel heb je immers heel wat internationale instellingen zoals de NAVO en de Europese gemeenschap. Anderzijds heb je de vrijetijdstoeristen die naar onze hoofdstad komen op citytrip."     

Gunstige geografische ligging

Het succes van Brussel als bestemming voor een citytrip heeft volgens Roppe te maken met de gunstige geografische ligging (in het hart van Europa) en met een uitgebreid aanbod aan bezienswaardigheden en vrijetijdsbestedingen.

"De Amerikaanse krant Washington Post heeft Brussel onlangs nog uitgeroepen als hoofdstad van de hedendaagse kunst. Die kunst trekt heel wat toeristen aan, net als het nachtleven dat hier bruist. Zo is Brussel heel populair bij een party publiek dat speciaal naar hier komt om te feesten. Vaak combineren zij een bezoek aan het dancefestival Tomorrowland (in Boom, red.) met een verblijf in onze hoofdstad."   

Dit jaar had Brussel als extra troef de Ronde van Frankrijk die er vertrok. Het wielerevenement lokte heel wat gelegenheidstoeristen naar de hoofdstad. 

Fransen, Spanjaarden en Amerikanen

De meeste toeristen die onze hoofstad bezoeken komen respectievelijk uit Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Maar er komen ook meer bezoekers uit China, Japan en Rusland.

De groeiende aantallen toeristen bewijzen dat Brussel zijn reputatie als "hoofdstad van het terrorisme" die het na de aanslagen in 2016 kreeg, van zich heeft afgeschud. "De cijfers die we nu halen, liggen hoger dan in de jaren voor de aanslagen. Dus die bladzijde hebben we duidelijk omgeslagen", aldus Roppe.    

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen