Weyts (N-VA) wil website voor asieldieren boost geven met financieel duwtje voor dierenasielen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dierenasielen stimuleren om gebruik te maken van de website www.adopteereendier.be met een subsidie van 3.000 euro. Het is de bedoeling dat mensen die een dier willen adopteren, alle asieldieren op die website kunnen terugvinden met een foto.

De website werd vorig jaar in oktober gelanceerd, maar telt nu nog maar 462 dieren, waarvan bijna 60 procent katten. Daar wil minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu verandering in brengen. 

3.000 euro

Bijna een half miljoen euro trekt de minister uit, zodat dierenasielen meer gebruik zouden maken van de website. Elk erkend asielcentrum dat zijn dieren voor 30 april 2020 op de website plaatst (en het bredere programma Animal Shelter gebruikt), mag rekenen op een eenmalige subsidie van 3.000 euro. 

Weyts spreekt van een "warme week" voor de dierenasielen: "Ik ben blij dat het eindelijk gelukt is om hiervoor budget binnen te halen. Dankzij de belangeloze inzet van alle asielmedewerkers worden elk jaar talloze dierenlevens gered of beter gemaakt." 

Voorbeeld van een asieldier op de website.

In het dierenasiel Dierenbescherming Mechelen reageren ze gemengd op de subsidie. "Alles helpt om ons werk zo goed mogelijk te doen", zegt verantwoordelijke Wendy Kerselaers. "Maar om het in verhouding te plaatsen: onze dierenartskosten zijn elk jaar zo'n 85.000 euro", klinkt het. Bij de subsidie is ook geen onderscheid gemaakt tussen grote en kleinere dierenasielen. 

Onze dierenartskosten zijn elk jaar zo'n 85.000 euro

Wendy Kerselaers van Dierenbescherming Mechelen

"Bij mijn aantreden als minister van Dierenwelzijn was er een budget van 800.000 euro, dat is nu acht keer meer", zegt Weyts. "Heel wat asielen draaien op vrijwilligers en krijgen steun van de lokale overheid. Met onze financiële steun kunnen we die vrijwilligers een gratis opleiding bieden en dat komt alle asieldieren ten goede."

Momenteel zijn er 156 erkende dierenasielen in Vlaanderen, waarvan een zestigtal gebruik maken van de website. In de asielen belanden jaarlijks meer dan 50.000 dieren die afgestaan worden door de eigenaars of in beslag worden genomen. Honden en katten worden er gechipt en geregistreerd. Elke geadopteerde kat wordt ook gecastreerd of gesteriliseerd. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen