Videospeler inladen...

Vliegtuig met 98 mensen aan boord stort neer in Kazachstan: 12 doden

Bij een vliegtuigongeluk bij Almaty, de grootste stad van Kazachstan, zijn 12 mensen om het leven gekomen en tientallen anderen gewond geraakt. Het toestel met 98 mensen aan boord stortte neer kort na het opstijgen. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

Het vliegtuig was opgestegen in Almaty, de grootste stad van Kazachstan, en had als bestemming de hoofdstad Nur-Sultan (het vroegere Astana). Het toestel stortte neer rond 7.30 uur plaatselijke tijd (2.30 uur vannacht onze tijd), kort na het opstijgen.

Het ging om een vlucht van de luchtvaartmaatschappij Bek Air, met een toestel van het type Fokker 100. Aan boord waren 98 mensen, 93 passagiers en 5 bemanningsleden. Er zouden volgens de autoriteiten 12 doden zijn gevallen, zeker 66 mensen raakten gewond. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Volgens de autoriteiten verloor het vliegtuig vlak na het opstijgen hoogte en raakte het een betonnen muur en een twee verdiepingen tellend gebouw. Er is geen brand ontstaan, maar foto's ter plaatse tonen wel een grote ravage. Het toestel is in stukken gebroken.

(Lees voort onder de foto's)

Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Emergency Situations Ministry of the Republic of Kazakhstan

Een overlevende vertelde aan lokale media dat ze eerst een verschrikkelijk geluid hoorde voor het vliegtuig hoogte verloor. Volgens een andere overlevende begon het toestel twee minuten na het opstijgen te schudden. "Op een bepaald moment vielen we naar beneden, niet verticaal, maar in een hoek. Het leek alsof de piloten de controle over het vliegtuig kwijt waren."

President Qasym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van slachtoffers. Hij zegt dat een speciale overheidscommissie is opgezet om de oorzaak van de crash te achterhalen.

Het toestel was gebouwd in 1996, in mei van dit jaar had het nog een nieuw vliegcertificaat gekregen.

Bekijk hieronder de eerste beelden van de reddingwerkers:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen