AFP or licensors

Dodentol loopt op na doortocht tyfoon Phanfone op de Filipijnen: al 28 slachtoffers  

De dodentol na de doortocht van tyfoon Phanfone op de Filipijnen loopt op, er zijn intussen al 28 slachtoffers geteld. Intussen is de tyfoon wel stevig afgezwakt en heeft hij het land verlaten. 

Met windstoten tot 200 kilometer per uur raasde tyfoon Phanfone net voor Kerstmis over de Filipijnen, van het oosten naar het westen van de eilanden.

Lees verder onder de kaart: 

De kracht van de tyfoon was verwoestend. Gisterenochtend stond de balans op 16 doden, maar vanmorgen was die volgens de autoriteiten al opgelopen tot 28. Het duurt lang voor er nieuwe informatie komt, omdat de eilanden vaak erg afgelegen zijn en er momenteel geen mobiel netwerk is. "Het is ook mogelijk dat de dodentol nog oploopt", klinkt het, want minstens 12 mensen zijn nog vermist. 

Lees verder onder de foto: 

Huizen werden totaal verwoest
AFP or licensors

Wie zijn de slachtoffers?

Er zijn ook meer details over de dodelijke slachtoffers. Bij de slachtoffers zaten ook verschillende leden van dezelfde familie, zij verdronken. Een politieagent werd geëlektrocuteerd en nog een andere man kwam om het leven toen een kokospalm op hem viel. 

De Filipijnen zijn een zeer katholiek land, en paus Franciscus heeft dan ook al gereageerd op de doortocht van de dodelijke tyfoon. "Ik voel de pijn van de dierbare Filipijnen door de tyfoon Phanfone. Ik bid voor de vele slachtoffers, voor de gewonden en hun families."

Ik voel de pijn van de dierbare Filipijnen door de tyfoon Phanfone

Paus Franciscus

Veel inwoners die dicht bij de zee of in overstromingsgebieden wonen, moesten hun huizen ontvluchten en Kerstmis vieren in de evacuatiecentra. 

Lees verder onder de afbeelding: 

Veel inwoners moesten Kerst in een evacuatiecentrum vieren
AFP or licensors

Al 21 tyfonen in 2019

Jaarlijks worden de Filipijnen gemiddeld 20 keer getroffen door een tyfoon. Elke keer opnieuw worden hele dorpen weggevaagd, waardoor deze rampen de armoede in stand houden. Met Phanfone staat de teller voor dit jaar op 21. Begin december raasde tyfoon Kammuri nog over het eiland, toen vielen er 17 doden.

Phanfone volgde ook net hetzelfde traject als de sypertyfoon Haiyan, die in 2013 met een verwoestende kracht over de eilanden trok. Met meer dan 7.300 doden en vermisten was het de dodelijkste tyfoon in de geschiedenis van de Filipijnen. 

Phanfone heeft de Filipijnen intussen verlaten, de tyfoon had ook al heel wat van zijn kracht verloren. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen