Waarom is Donald Trump verdwenen in "Home Alone 2"?

De uitzending van "Home Alone 2" in Canada heeft kwaad bloed gezet bij de aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump maakte in die film een opvallende cameo als hotelgast, maar die scène bleek geschrapt te zijn. Trump-fans vonden dat schandalig en wezen met een beschuldigende vinger naar politiek links. De Canadese omroep CBC zegt dat de scène geknipt is vanwege tijdsredenen.

"Home Alone" uit 1990, met Macaulay Culkin als de jonge Kevin McCallister die per ongeluk alleen thuis achtergelaten wordt tijdens de kerstdagen en twee domme boeven verschalkt, was een wereldwijd kassucces. Een opvolger kon niet uitblijven en die verscheen in 1992. In "Home Alone 2: Lost in New York" raakt Kevin van zijn familie gescheiden in New York, waar hij dezelfde boeven op zijn pad treft.

In "Home Alone 2" zit een opvallende scène met een cameo van Donald Trump. Kevin, die ingecheckt is in het uiterst luxueuze Plaza Hotel, vraagt aan een hotelgast waar de lobby is. En die hotelgast is niemand minder dan Donald Trump. Van politieke ambities was bij Trump op dat moment nog geen sprake, hij was vooral bekend als een steenrijke zakenman. En hij was de toenmalige eigenaar van het Plaza Hotel.

(tekst gaat voort onder de video)

De "Home Alone"-films zijn bijna 30 jaar later nog altijd klassiekers die altijd wel ergens op een of andere televisiezender te zien zijn in de aanloop naar of tijdens de eindejaarsperiode. En dat was ook het geval in Canada, waar de openbare zender CBC de film geprogrammeerd had.

Maar dat ging niet onopgemerkt voorbij. Ultraconservatieve websites merkten op dat de scène met de Amerikaanse president er niet meer in voorkwam, en dat zette kwaad bloed. "De scène is geschrapt omdat hij een man menselijk maakt, een man die links maar wat graag minder menselijk maakt", is maar een van de commentaren. Zoon Donald Trump Jr. tweette gisteren een link naar een artikel waarin het knippen van de scène "zielig" genoemd werd.

CBC: "Alleen geschrapt uit tijdsredenen"

CBC reageert op zijn website op de kritiek. "Zoals vaak het geval is met bioscoopfilms die vervolgens naar het televisiescherm komen, is in "Home Alone 2" geknipt vanwege tijdsredenen. De scène met Donald Trump was een van die scènes die verdwenen zijn, omdat ze niet essentieel waren voor het verhaal. De aanpassingen zijn al gebeurd in 2014, toen we de film aankochten, toen meneer Trump dus nog geen president was."

En hoe reageert Trump zelf? Gisteren grapte hij op Twitter dat "Home Alone 2" nooit meer hetzelfde zou zijn. En hij verwees ook naar de moeilijke relatie met de Canadese premier Justin Trudeau, het is bekend dat de twee niet bepaald overeenkomen over grote thema's. "Ik gok dat Justin het niet zo leuk vindt dat ik hem wil laten betalen voor de NAVO of voor handel."

(tekst gaat voort onder de tweets)

Trump: "Een eer om mee te spelen in Home Alone 2"

Op kerstavond, dus nog voor de discussie oplaaide, had hij het nog over zijn optreden in "Home Alone 2" tijdens een videogesprek met Amerikaanse militairen in het buitenland. Een soldaat vroeg hem of "Home Alone 2" zijn favoriete kerstfilm was.

"Wel, ik doe mee in 'Home Alone 2'", reageerde de Amerikaanse president. "Heel veel mensen brengen het elk jaar weer ter sprake, zeker rond Kerstmis. Ze zeggen "Hé, ik zag je in die film", vooral jonge kinderen dan. Zij zien me niet op televisie zoals in de film. Maar het was een goeie film en ik was toen een beetje jonger, om het zacht uit te drukken. Het was een eer om het te doen."

Hij had het ook over het financiële succes van de film. "Home Alone 2" bracht in 1992 wereldwijd 365 miljoen dollar op. "Het werd een heel groot succes, natuurlijk. Het is een grote kersthit, een van de grootste. Het is dus een eer om bij zoiets betrokken te zijn, je wil altijd succes zien."

Meest gelezen