Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Corruptieschandalen en politieke impasse deren Benjamin Netanyahu niet: Israëlische premier blijft leider Likoedpartij

De Israëlische ontslagnemende premier Benjamin Netanyahu heeft de leiderschapsverkiezingen van zijn rechtse partij Likoed gewonnen. Netanyahu gaat door een moeilijke periode, met corruptieschandalen die boven zijn hoofd hangen en de politieke impasse in het land, maar dat belette hem niet om zijn tegenstander met gemak te verslagen.

Het resultaat van de verkiezingen is duidelijk: de leden van Likoed blijven achter Benjamin Netanyahu staan. Althans de leden die gestemd hebben, want de opkomst lag op amper 50 procent, deels een gevolg van het stormweer gisteren. De ontslagnemende premier haalde 72 procent van de stemmen binnen. Zijn tegenstander, ex-minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken Gideon Saar, moest met 28 procent tevreden zijn.

Saar wilde de partij vernieuwen, maar slaagde er niet in de macht van Netanyahu te doorbreken. Saar gaf zijn nederlaag toe en tweette dat hij Netanyahu zou steunen om Likoed aan een overwinning te helpen bij de volgende verkiezingen in maart.

Een geweldige overwinning! Bedankt aan de leden van Likoed voor hun vertrouwen, hun steun en affectie

Benjamin Netanyahu

In maart moeten de Israëli's voor de derde keer in een jaar tijd naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Netanyahu, de langst zittende Israëlische premier, zal dus opnieuw kandidaat-premier zijn, ook al slaagde hij er twee keer niet in om een regering te vormen. Ook zijn grootste uitdager Benny Gantz, die de verkiezingen nipt won, slaagde daar na de recentste verkiezingen niet in, waardoor het land in de zwaarste politieke crisis in zijn geschiedenis belandde.

Bovendien wordt Netanyahu in drie rechtszaken officieel beschuldigd van fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. Als hij premier blijft, is hij echter immuun voor vervolging en kan hij een veroordeling vermijden. Die corruptiezaken waren voor oppositieleider Gantz een reden om geen grote coalitie te vormen met Likoed waarvan Netanyahu de premier zou zijn.

Netanyahu zelf spreekt van een afrekening door de linkse oppositie. De voorzittersverkiezingen zijn in die zin allicht een opsteker voor hem. "Een geweldige overwinning!", reageerde hij. "Bedankt aan de leden van Likoed voor hun vertrouwen, steun en affectie."

"Het lijkt er op dat de beschuldigde Netanyahu, die de staat Israël op de weg naar corruptie leidt, Likoed zal blijven leiden", was de reactie van Gantz. "Blauw-Wit (Gantz' coalitie, nvdr.) moet een doorslaggevende uitslag behalen die ons zowel van de politieke impasse als van de weg naar corruptie bevrijdt."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen