Vlammenzee doodt naar schatting 30 procent van koala's in New South Wales in Australië

Naar schatting 30 procent van de koala's die in de Australische deelstaat New South Wales leven, zijn om het leven gekomen tijdens de verwoestende branden die al wekenlang woeden. Dat heeft de Australische minister van Milieu, Sussan Ley, gezegd in een interview. 

Al wekenlang houden bosbranden Australië in de greep. De schaal waarop de vlammenzee woedt, is ongezien. De cijfers zijn hallucinant: over het hele land is er al 5 miljoen hectare verwoest, 9 mensen kwamen tot nu toe om het leven. 

Maar er is ook een ander slachtoffer dat sterk te lijden heeft onder de zware branden: de koala. Dat heeft de Australische minister van Milieu, Sussan Ley, nog eens duidelijk gemaakt in een interview. "Tot 30 procent van de koala's in New South Wales zijn gedood, want tot 30 procent van hun habitat is verwoest." Dat cijfer is wel nog maar een schatting: "Pas als het vuur onder controle is en we een rapport kunnen maken, zullen we meer weten", vertelde ze in een radioprogramma van ABC.

Lees verder onder de foto: 

Er leven naar schatting 15.000 tot 28.000 koala's in Australië. Als de cijfers kloppen, zijn er dus vele duizenden gestorven in de branden. De koala's zijn zo goed als kansloos bij branden. Ze zijn sowieso langzaam (langzamer dan bijvoorbeeld kangoeroes of vogels) en als reactie op het vuur klimmen ze hoger in de eucalyptusbomen, waardoor ze net meer gevaar lopen.

De regering heeft zes miljoen dollar uitgetrokken om de omgeving van de dieren te beschermen tegen de branden. Dat gebeurt onder meer door veilige doorgangen te bouwen en door behandelde dieren zo veilig mogelijk in de natuur terug te brengen.

Het trieste verhaal van koala Lewis

Eind november gingen beelden van koala Lewis nog de wereld rond. De koala werd uit de vlammenzee gered door een vrouw. Maar het verhaal kende geen happy ending. Enkele dagen na de redding moest het dier toch een spuitje krijgen, omdat zijn brandwonden niet genazen.

Lees verder onder de video: 

Gelukkig zijn er ook verhalen die een vrolijker einde kennen. Zo redde een brandweerman enkele dagen geleden nog zes koala's uit een huis in de heuvels rond de stad Adelaide. 

Lees verder onder de foto: 

En ook in Lobethal, in de heuvels rond Adelaide, kwamen twee koala's uit de bossen om aan het vuur te ontsnappen. Daarbij botsten ze op brandweerlieden die het vuur aan het bestrijden waren. Dale Adams, brandweerman bij de Eden Hills Country Fire Service nam deze foto. "De koala's kwamen uit de bossen om hulp te zoeken." Hij voegde nog toe dat ze de koala's water gaven en hen naar een veiligere plaats brachten. 

Lees verder onder de foto: 

Voor deze vuurcrisis uitbrak, was de koalapopulatie al erg gedaald, tussen 1990 en 2010 maar liefst 42 procent. 

Ook andere dieren worden overigens bedreigd door de branden, denk maar aan de westelijke grondpapegaai of de buidelmuis. "De dieren hoeven niet fluffy en schattig te zijn, ze kunnen schubben hebben of krabben, en ze zijn net zo belangrijk voor mij als minister, maar ook voor de Australische omgeving."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen