2019 John Keeble

Minimumleeftijd om tabak en e-sigaretten te kopen in VS officieel verhoogd naar 21

De minimumleeftijd om tabaksproducten en e-sigaretten te kopen in de VS is officieel verhoogd van 18 naar 21. Dat heeft de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) bekendgemaakt. De nieuwe minimumleeftijd wordt daarmee sneller dan verwacht verplicht.

De wetswijziging werd een dikke week geleden goedgekeurd door het Congres en vervolgens ondertekend door president Trump. De verwachting was dat de nieuwe regels pas volgende zomer zouden ingaan, maar de FDA, de organisatie die waakt over voeding en geneesmiddelen, zegt dat ze nu al van kracht zijn.

"Het is nu illegaal voor een winkelier om eender welk tabaksproduct, waaronder sigaretten, sigaren en e-sigaretten, te verkopen aan iemand onder de 21", zo staat te lezen op de website van de FDA. "De FDA zal bijkomende details geven over dit onderwerp van zodra die beschikbaar zijn." 

Verrassing voor winkeliers

Voor de winkeliers komt de plotse aankondiging als een verrassing. Zij vragen zich af of de nieuwe regels nu meteen zullen afgedwongen worden, en ze dus boetes riskeren, of dat er alsnog een soort overgangsperiode komt.

De minimumleeftijd van 21 wordt ook al gehanteerd voor de aankoop van alcohol en cannabis (in de staten waar dat legaal is). 19 van de 50 Amerikaanse staten hadden eerder al beslist om tabaksproducten niet te verkopen aan jongeren onder de 21. Nu wordt dat beleid dus uitgebreid naar de rest van de VS.

E-sigaretten onder vuur

Dat e-sigaretten worden meegenomen in de nieuwe regelgeving is geen verrassing. Het gebruik daarvan is erg populair bij Amerikaanse jongeren, en dat willen de wetgevers tegengaan. Vooral de Juul, die erg veel nicotine bevat, is in korte tijd een begrip geworden. Zodanig zelfs dat gesproken wordt over een epidemie.

Daarnaast zijn dit jaar al een 50-tal Amerikanen overleden aan een mysterieuze longziekte die gelinkt wordt aan het roken van e-sigaretten. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk, maar het merendeel van de slachtoffers zou "vapes" met THC gebruikt hebben, het roesmiddel in cannabis.

Bij ons is de wettelijke leeftijd waarop jongeren tabak kunnen kopen onlangs verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Meest gelezen