Videospeler inladen...

Chaos in parlement van Montenegro: 18 oppositieleden opgepakt die stemming wilden verhinderen

In het parlement van Montenegro, in het zuidoosten van Europa, is een nieuwe omstreden kerkwet goedgekeurd. Maar dat is niet zonder slag of stoot verlopen. De pro-Servische oppositie probeerde de stemming te verhinderen met alle mogelijke middelen. Er werden zelfs projectielen gegooid en microfoons vernield. De veiligheidsdiensten moesten ingrijpen en 18 politici werden opgepakt.

In totaal werden 22 mensen opgepakt, onder wie dus 18 parlementsleden van de pro-Servische oppositiepartij Democratisch Front. De grote meerderheid werd snel weer vrijgelaten. Drie politici blijven voorlopig in hechtenis. Ook buiten het parlement was het een woelige dag, met aanhangers van de oppositie die protesteerden op straat.

Vanwaar die onrust in het kleine Balkanland? Het conflict draait rond een nieuwe kerkwet die spanningen veroorzaakt met buurland Servië, het land waarvan Montenegro zich heeft afgescheiden in 2006.

De nieuwe wet bepaalt dat kerken die in het land actief zijn, moeten aantonen wie eigenaar was van gebouwen en vastgoed die voor 1918 in hun bezit zijn gekomen. Tot dan was Montenegro een onafhankelijk koninkrijk met een eigen orthodoxe kerk. Na de inlijving in Joegoslavië verloor die eigen kerk haar onafhankelijke status. De kerk, samen met haar eigendommen, werd deel van de Servische Orthodoxe Kerk.

Maar sinds 2006 is Montenegro opnieuw onafhankelijk. De regering in Podgorica streeft sindsdien het herstel na van de eigen Montenegrijnse Orthodoxe kerk, die niet erkend wordt door Servië. Deze wet past in dat kader en lokt daarom tegenstand uit van de pro-Servische oppositie. Zij vrezen dat de wet gebruikt zal worden om beslag te leggen op honderden kerken, kloosters en domeinen. Ook in Servië zelf was er commotie in het parlement naar aanleiding van de gebeurtenissen in Montenegro.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen