Een vrouw in een menstruatiehut in Nepal (archieffoto).
AFP or licensors

Nepal treedt strenger op tegen "menstruatiehutten"

De overheid in Nepal wil strenger optreden tegen de praktijken waarbij vrouwen en kinderen tijdens hun menstruatie naar primitieve hutjes worden verbannen. De "menstruatiehutten" zijn al zo'n vijftien jaar verboden, maar de overheid zegt dat ze de celstraffen nu effectief zal uitvoeren.

De eeuwenoude hindoeïstische traditie om vrouwen en kinderen tijdens hun maandelijkse menstruatie naar primitieve hutten te verbannen, staat bekend als "chhaupadi". Vrouwen en kinderen mogen hun huizen of tempels niet binnen tijdens hun menstruatie, omdat men meent dat ze dan onzuiver zouden zijn. Ze moeten zich daarom zeven tot negen dagen afzonderen in een kleine hut of soms zelfs dierenhok.

De "menstruatiehutten" werden in 2005 al verboden, maar in afgelegen regio's in het westen van Nepal worden ze blijkbaar nog steeds gebruikt. Uit een recent onderzoek in een westelijke provincie onder 400 meisjes van 14 tot 19 jaar, bleek dat 77 procent onder hen maandelijks naar zo'n hut moet.

De vrouwen en meisjes lopen er groot risico, want velen komen om door slangenbeten, aanvallen van wilde dieren, de koude of zware bloedingen tijdens hun isolement. Sommige vrouwen worden ook verkracht en gedood door dronken mannen.

Enkele recente overlijdens veroorzaakten ophef in heel het land en leidden tot een parlementair onderzoek. De regering gaat nu naar eigen zeggen strenger optreden tegen de hutten. Ze zullen actief worden verwijderd en mensen die de hutten blijven gebruiken, verliezen hun sociale verzekering en pensioen. De overheid wil ook de celstraf van maximaal 3 maanden effectief uitvoeren.

Volgens hulpverleningsorganisaties is er echter ook nood aan voorlichting, "om een eind te maken aan de diepgewortelde misvatting over menstruatie".

Archiefbeeld ter illustratie. Volgens de chhaupadi-traditie mogen vrouwen tijdens hun menstruatie geen heilige voorwerpen of dieren aanraken.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen