Wat bracht kerst voor de royals? Van een flamingo, over flamenco (zonder Zorro) tot sombere en eenzame dagen

Wat hebben de voorbije kerstdagen voor de royals gebracht? Terwijl de Britse prins Andrew de camera's meed, kreeg prinses Charlotte een opblaasbare flamingo cadeau. De hertogin van Cornwall, Camilla Parker Bowles, vergat de eenzame ouderen niet en deed een oproep in de krant. Nederland kreeg zuiderse kerstwensen van koning Willem-Alexander, maar die werkten eerder op de lachspieren. De schoonbroer van de Spaanse koning Felipe mocht eventjes de gevangenis verlaten en in Noorwegen wegen de donkere dagen zwaarder door, na de dood van Ari Behn. 

Na de kerkdienst een flamingo scoren

Naar jaarlijkse gewoonte hebben de leden van de Britse koninklijke familie op kerstdag de misviering bijgewoond in de St Mary Magdalene Church op het landgoed Sandringham waar koningin Elizabeth haar vakantie doorbrengt. Na de kerkdienst slaan de meeste royals een praatje met de honderden fans die buiten staan. Sandringham is deels geopend voor het grote publiek. De Britse pers daagt ook massaal op voor kerstkiekjes aan de kerk.

Dit jaar waren er - naast prins Harry en Meghan Markle die in Canada vertoeven - twee afwezigen: prins Philip, de man van de Queen, die de dag voordien pas uit het ziekenhuis ontslagen was én prins Andrew. De zoon van de Queen die momenteel in een seksschandaal verwikkeld zit en daarover een rampzalig tv-interview gaf, hield zich afzijdig. Zijn aanwezigheid zou te veel (negatieve) aandacht opeisen. Andrew woonde wel met broer Charles een vroegere kerkdienst bij en nam een zij-ingang. 

Het waren prins George (6) en prinses Charlotte (4), de oudste kinderen van prins William en Kate Middleton, die met alle aandacht gingen lopen. Het publiek overlaadde de twee met bloemen en geschenkjes, in ruil werden flink handjes geschud en kon er af en toe een knuffel af. Charlotte mocht onder meer een opblaasbare roze flamingo, Felicity genaamd, mee naar huis nemen. Na de kerkdienst volgde er kalkoen op de feesttafel en keek de familie in de namiddag samen naar de kerstboodschap van de Queen op tv.

(lees voort onder de fotoreeks)

De hertogin van Cambridge met prinses Charlotte.
Op de eerste rij prins Edward met vrouw Sophie Rhys-Jones, zoon James en dochter Louise. Op de tweede rij prinses Beatrice met verloofde Edoardo Mapelli Mozzi.
De Queen (in het rood) met op de achtergrond prins Charles, de hertogin van Cornwall en prins George.
Prins Charles en echtgenote Camilla (links op de voorgrond), en rechts achteraan Timothy Laurence, Jack Brooksbank, prinses Eugenie (met de ogen dicht), prins William, prinses Anne, prinses Charlotte en Kate Middleton.

Eindeloze eenzame dagen

In aanloop naar Kerstmis schreef de vrouw van prins Charles, de hertogin van Cornwall, Camilla Parker Bowles een column in de krant The Telegraph. Als beschermvrouwe van de organisatie The Silver Line kaart ze de problematiek van eenzaamheid bij ouderen aan.

"De meesten onder ons weten hoe het is om soms eenzaam te zijn, maar voor meer en meer ouderen is eenzaamheid dagelijkse routine (....) In de alledaagse drukte van het leven willen ze geen last zijn voor familie of vrienden, maar dagen zonder menselijk contact lijken een eeuwigheid te duren", schrijft Camilla.

Voor meer en meer ouderen is eenzaamheid dagelijkse routine

Camilla Parker Bowles, hertogin van Cornwall

Ze vraagt dat wie het moeilijk heeft naar het nummer van The Silver Line belt voor een luisterend oor en advies. Mensen kunnen er ook in contact gebracht worden met anderen om hun isolement te doorbreken. De hulplijn krijgt elke week meer dan 10.000 oproepen.  

Camilla (rechts) zelf aan de slag bij The Silver Line twee jaar geleden.

Zuiders getinte kerstkaart schept verwarring

De voorbije weken werden er koninklijke kerstkaarten verstuurd en ontvangen. Een van de meest opvallende is wellicht die van de Nederlandse koning Willem-Alexander met zijn gezin. Die foto voor de kerstkaart werd genomen op het Spaanse lentefeest Feria de Abril in Sevilla, met koningin Máxima en de drie dochters gekleed in kleurrijke flamencojurken. Willem-Alexander en Máxima leerden elkaar 20 jaar geleden kennen in Sevilla. 

In kersttijden zaaide de zuiders getinte foto echter verwarring. Bovendien vroegen mensen zich op sociale media af waar de "gave" baard van Willem-Alexander was gebleven. Simpel: de baard laat hij sinds deze zomer staan, terwijl de foto in mei werd genomen. En er werd al eens gelachen met de "verleidende" blik van prinses Amalia (links op de foto) en de "norse Greta Thunberg"-blik van prinses Ariane (helemaal rechts). Een enkeling vroeg zich af waarom de koning zijn vrouwelijk gezelschap niet assisteerde als Zorro?

Dood Ari Behn zindert na

De plotse dood op kerstdag van Ari Behn, kunstenaar, schrijver en ex-man van prinses Märtha Louise, zindert nog na in Noorwegen. Zijn familie is enorm dankbaar voor de overweldigende steun. "Het is warm om zien dat Ari zoveel voor zovelen heeft betekend", klinkt het. Op verschillende plekken in het land worden bloemen gelegd en kaarsjes gebrand. Onder meer bij zijn laatste woonplaats en op het plein aan het standbeeld van koning Karl Johan voor het koninklijk paleis in Oslo. 

Bloemen en kaarsen voor het koninklijk paleis in Oslo.

Huidig koning Harald heeft de vlaggen halfstok laten hangen aan zijn vakantiewoning Kongsseteren, waar hij de feestdagen doorbrengt. Kongsseteren is ook de plaats waar Ari Behn in 2001 Märtha Louise ten huwelijk vroeg. Hij had daarvoor in de tuin speciaal een "liefdespad" aangelegd.

Koning Harald houdt op 31 december zijn nieuwjaarstoespraak. Het is niet zeker of Harald zal verwijzen naar zijn gewezen schoonzoon, vader van drie van zijn kleindochters (Maud, Leah en Emma). De koning neemt de toespraak op vóór Kerstmis, maar Harald was onlangs ziek door een virale infectie. Over de timing van de opname bestaat wat onduidelijkheid.

(archieffoto) Kongsseteren, de koninklijke villa opgetrokken in hout, heeft als windwijzer een typisch Vikingschip.
Det Norske Kongehus

De Noorse royaltywatcher Oskar Aanmoen laat weten dat sommige nieuwssites het lezers niet langer meer mogelijk maken om te reageren op berichten over de dood van Ari. Heel wat surfers pakken de nieuwe  vriend van prinses Märtha Louise hard aan, de omstreden Durek Verrett die zichzelf spiritueel gids noemt. Verrett was er op Kerstmis voor het eerst bij om met de koninklijke familie in de kapel van Holmenkollen de jaarlijkse kerkdienst bij te wonen (zie foto's hieronder).  

Ari Behn wordt vrijdag 3 januari begraven in de kathedraal van Oslo.

Iñaki Urdangarín vier dagen uit de gevangenis

Iñaki Urdangarín, de schoonbroer van de Spaanse koning Felipe, heeft dinsdag de gevangenis mogen verlaten. Of toch voor even. De voor corruptie veroordeelde echtgenoot van infante (of prinses) Cristina kreeg de toestemming voor vier dagen penitentiair verlof, zodat hij de kerstdagen in familiekring kon doorbrengen. Iñaki vroeg een week verlof aan, maar kreeg uiteindelijk vier dagen.

Het was de eerste keer dat Urdangarín de gevangenis voor meerdere dagen mocht verlaten. In september verkreeg hij wel al een soepeler regime. Hij mag tweemaal per week vrijwilligerswerk doen in een centrum voor mensen met een zware mentale handicap.

Iñaki Urdangarín bij het verlaten van de gevangenis voor vrijwilligerswerk in september.
2019 Europa Press

Als reden voor het penitentiair verlof wordt aangehaald dat Iñaki zich "goed gedraagt" en "in afzondering zit en daardoor verstoken blijft van sociale contacten".  Hij zit namelijk als enige man in een vrouwengevangenis. Op sociale media zijn critici niet over het verlof te spreken. Zij vinden dat hij een koninklijke voorkeursbehandeling krijgt. 

Waar Iñaki de kerstdagen doorbracht, werd officieel niet meegedeeld. Mogelijk was er een kort bezoek aan oud-koning Juan Carlos en oud-koningin Sofía, de ouders van prinses Cristina. Spaanse media schrijven dat Iñaki naar het huis van zijn moeder in Vitoria (Baskenland) trok, samen met Cristina en hun vier kinderen. Ze woonden woensdag een misviering bij.

Meest gelezen