Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Naties: "235.000 mensen op de vlucht door nieuwe gevechten in Noord-Syrië"

In het noordwesten van Syrië zijn meer dan 235.000 Syriërs op de vlucht geslagen door nieuwe, hevige gevechten in de regio. Dat zeggen de Verenigde Naties.

De mensen die op de vlucht geslagen zijn, zijn vooral afkomstig van de regio ten zuiden van de stad Idlib. Ze vluchten vooral naar het noorden en naar de Turkse grens. Ze krijgen tijdelijk onderdak in moskeeën, garages, trouwzalen en scholen.

Omdat het nu winter is, hebben de vluchtelingen dringend nood aan humanitaire hulp en accommodatie, zegt het noodhulpbureau Ocha van de VN via Twitter. Verschillende hulporganisaties moesten hun activiteiten in delen van de gelijknamige provincie Idlib staken vanwege nieuwe hevige gevechten in de regio. Het is de laatste regio waar de islamitische rebellen zich teruggetrokken hebben.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad en Rusland voeren sinds begin december weer hevigere bombardementen uit op het rebellengebied in de provincie Idlib. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde vanwege de zware aanvallen voor een nieuwe golf van vluchtelingen naar Europa.

De militaire operatie tegen de rebellen in Idlib begon al in april. In de eerste maanden na de start van het offensief moesten al naar schatting 400.000 Syriërs hun huis ontvluchten. De hevigere aanvallen sinds begin december maakten de situatie dus nog erger.

Meest gelezen