public domain CC0

Veel klachten bij Vlaamse ombudsman over stijgende sociale huurprijzen

De Vlaamse ombudsman heeft in korte tijd veel klachten gekregen van sociale huurders. Zij vinden dat ze te laat op de hoogte zijn gebracht dat ze binnenkort meer huur zullen moeten betalen. Wie een sociale woning huurt, moet vanaf januari rekening houden met een nieuwe huurprijs. Dat is nog een beslissing van de vorige Vlaamse regering. Maar heel wat sociale huurders werden nu pas geïnformeerd over hoeveel ze precies zullen moeten betalen.

De voorbije dagen liepen er bij de Vlaamse ombudsdienst veel vragen tot informatie binnen vanwege sociale huurders. Zij kregen pas nu heel concreet meegedeeld hoeveel hun huur vanaf januari zal opslaan, soms met 50 procent of meer.

De Vlaamse ombudsman Bart Weekers vindt het "onbehoorlijk" om zo'n forse huuropslagen pas enkele dagen op voorhand mee te delen. "En dat is zeker zo wanneer de huurder informatie moet zoeken op een moment dat vele kantoren gesloten zijn." "Drie maanden op voorhand informeren ware veel meer aangewezen geweest".

De hervorming van de sociale huurprijzen is nog een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Zij wilde de berekening van de prijzen objectiever en eerlijker te maken. Vanaf januari zullen drie parameters de huurprijs van sociale woningen bepalen. Het gaat dan om de marktwaarde, de inkomsten van de leden van het gezin en een energiecorrectie.

We blijven vasthouden aan de invoering op 1 januari

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen

Voor een groot deel van de sociale huurders komt dat neer op een stijging van de huurprijs, soms met 50 procent en meer blijkt nu. Vorige maand hadden de Vlaamse oppositiepartijen Groen en SP.A nog gepleit voor een overgangsperiode, maar daar wilde de nieuwe Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) toen niet van weten.

De minister blijft ook nu bij zijn standpunt. "We blijven vasthouden aan de invoering op 1 januari", stelt hij. "Het zijn de huisvestingsmaatschappijen zelf die instonden voor de communicatie en heel wat maatschappijen zijn daar ook op tijd mee begonnen. Niet te vergeten, voor sommige mensen zal de huurprijs ook naar beneden gaan."  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen