Videospeler inladen...

Molenbeek verhoogt boetes: 350 euro voor wie een voetzoeker gooit

In de aanloop naar oudejaarsavond verhoogt de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek de boetes voor wie voetzoekers gooit: van 140 naar 350 euro. Daarmee, en met een resem andere maatregelen, hoopt de burgemeester rellen op oudejaarsnacht te voorkomen.

De voorbije oudejaarsnachten verliepen erg onrustig in Molenbeek: vuilnisbakken, auto's en bushokjes werden vernield, winkels werden geplunderd en hulpverleners werden aangevallen. De Brusselse brandweer riep daarom al op tot meer respect.

Maar het gemeentebestuur neemt ook alvast enkele maatregelen. De meest opvallende is een verhoging van de boete voor wie voetzoekers gebruikt in de openbare ruimte: die gaat van 140 naar 350 euro. Veel geld voor een klein stuk vuurwerk. "Voetzoekers zijn gevaarlijk, en daarom zijn ze verboden op publiek terrein", legt burgemeester Cathérine Moureaux (PS) uit, "tenzij er vooraf toelating is gegeven. En ik ben niet van plan om die toelating te geven. Bovendien zijn er volgens de wet beperkingen voor minderjarigen. Sommige soorten voetzoekers mogen verkocht worden, andere dan weer niet. Daarom is het duidelijk: op openbaar terrein mogen er in Molenbeek geen voetzoekers afgeschoten worden."

Behalve de hoge boetes neemt de gemeente nog meer maatregelen: "We hebben de winkeliers een brochure met de wetgeving bezorgd. En we controleren ook in de winkels. Maar we weten natuurlijk dat er veel vuurwerk verkocht wordt via internet. Soms gaat het dan om vuurwerk dat niet aan de Europese normen voldoet. Daar moeten we ook voor opletten."

Vorige week werden in Molenbeek nog drie minderjarigen betrapt die vuurwerk verkochten via Facebook. Bij hen is 50 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Met alle maatregelen hoopt burgemeester Moureaux te voorkomen dat er dit jaar opnieuw rellen uitbreken in haar gemeente: "Er bestaat uiteraard geen nulrisico. Maar we zijn wel veel beter voorbereid dan vorig jaar en de jaren ervoor. En dus hoop ik dat we incidenten kunnen vermijden. En als er incidenten zijn, hopen we ze veel kleiner te houden."

Antwerpen: "Mensen denken dat het granaten zijn"

In Antwerpen hebben ze heel andere problemen met voetzoekers: "We krijgen dit jaar oproepen van mensen die in paniek zijn, omdat ze in hun buurt een knal hebben gehoord, en denken dat er een granaat gegooid is. We proberen dan altijd na te gaan wat er gebeurd is, maar meestal blijkt het te gaan om jongeren die met voetzoekers paniek en overlast veroorzaken", zegt Willem Migom van de lokale politie van Antwerpen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen