2019 uitstekend jaar voor Belgische schuimwijn

De kwaliteit van de Belgische wijn van het jaar 2019 is beter dan gemiddeld en voor Belgische schuimwijn zelfs uitstekend. Met dank aan de weergoden. Ook de kwantiteit, dus het aantal liters, zal hoog liggen. Dat zegt de vzw Belgische Wijnbouwers.

Eerst het minder goede nieuws. Het record van vorig jaar, toen er bijna twee miljoen liter Belgische wijn werd geproduceerd, kan niet geëvenaard worden. 2018 was dan ook een absoluut topjaar.  "Ik schat dat onze productie tien tot vijftien procent lager zal liggen dan vorig jaar", zegt Lodewijk Waes. Waes is voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers, die zegt 85 procent van de Belgische wijnbouwers te vertegenwoordigen.

Optimale condities

Maar de kwaliteit, die is er. Zeker voor schuimwijn, waarvoor de druiven vroeger op het jaar geoogst worden, gaat het om een uitstekend jaar. "Dat komt door het droge en warme weer dat we hadden tot half september, waardoor er geen schimmelziektes waren. De suikers konden zich ook goed ontwikkelen. De vroege druivenrassen werden begin september in optimale omstandigheden binnengehaald, met zo goed als perfecte suiker- en zuurgehaltes", aldus Waes.

De druiven voor de andere wijnen, de gewone of "stille" wijnen, wit en rood, moesten nog even verder rijpen. En vanaf midden september werd het weer wisselvalliger waardoor de druiven voor de stille wijnen niet de absolute top konden bereiken qua kwaliteit. Maar Waes spreekt wel nog van een "beter dan gemiddeld jaar" voor de Belgische stille wijnen, door de goede weersomstandigheden eerder op het jaar.

Ouder en beter

De kwaliteit van de Belgische wijnen neemt in het algemeen ook toe omdat de wijnstokken ouder worden en omdat de wijnbouwers meer ervaring opdoen. "Belgische wijnbouwers hebben de voorbije jaren ook zwaar geïnvesteerd in moderne technieken", aldus Waes. "Het gaat dan bijvoorbeeld om dubbelwandige vaten, die gekoeld worden, of om moderne persinstallaties."

Belgische wijnen zijn wel duurder dan die uit andere Europese landen. "Dat komt door de hogere accijnzen en de hogere kost van de arbeid hier bij ons", legt Lodewijk Waes uit. "Bovendien hebben we hier ook niet (altijd) de gunstige weersomstandigheden die ze in Italië of Spanje hebben, waardoor die landen veel hogere productie-opbrengsten kunnen halen."

Groeiende sector

België produceert op de eerste plaats schuimwijn en witte wijn, en in mindere mate rode wijn. Rosé is maar een heel klein deeltje van de markt. Volgens de vzw Belgische Wijnbouwers was er tien jaar geleden een areaal aan wijngaarden van 90 hectare en is dat intussen gestegen tot 400 hectare. "Dit is een belangrijke sector, wij hopen dan ook dat de overheid ons in de toekomst zal waarderen en helpen, bijvoorbeeld met lagere accijnzen", besluit Waes.

Meest gelezen