"Lolita"-actrice Sue Lyon overleden

De Amerikaanse Sue Lyon was amper 14 toen ze Lolita vertolkte in de ophefmakende film van Stanley Kubrick over een pedofiele professor.  Ze is gestorven op 73-jarige leeftijd. Bekijk hier een interview met Sue Lyon uit het VRT-archief.

In 1962 speelde Sue Lyon de rol van Dolores Haze, ofwel "Lolita" in de gelijknamige film van regisseur Stanley Kubrick. De film was gebaseerd op de roman "Lolita" van Vladimir Nabokov, over de pedofiele relatie van een oudere professor. In de Kubrickfilm speelde James Mason die 45-jarige professor Humbert Humbert, die smoorverliefd wordt op de 12-jarige Lolita, het dochtertje van zijn huisbazin, en vervolgens met haar op reis vertrekt. 

Teennagellakscène

De film kreeg kritiek omdat er zoveel suggestieve scenes in voorkomen, bijvoorbeeld wanneer de professor de teennagels van het jonge meisje lakt. Maar over het algemeen was de film braver dan het boek.

Stanley Kubrick zocht naar een wat oudere actrice om schandaal te vermijden, maar hij kwam toch uit bij de amper veertienjarige Sue Lyon. Ze werd uit 600 kandidates gekozen. Voor haar vertolking van Lolita kreeg ze een Golden Globe als "beste nieuwkomer". Kubrick verklaarde later wel dat hij liever de Française Cathérine Demongeot (van "Zazie dans le métro" uit 1960) had gezien in de rol.

Uit het VRT-archief: bekijk hier een interview van Paul Louyet met Sue Lyon uit 1962 en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Sue Lyon speelde na "Lolita" nog in tientallen andere films, ondermeer in "The night of the iguana" van John Huston en in "Tony Rome" naast Frank Sinatra. Eind jaren tachtig stopte Lyon met acteren en verdween ze in de anonimiteit. Ze is op tweede kerstdag overleden op haar 73e.

Bekijk hier de trailer van "Lolita":

Meest gelezen