Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na Sir Elton John nu ook Dame Olivia Newton-John: actrice uit "Grease" krijgt Britse eretitel

De Australische actrice Olivia Newton-John krijgt de Britse eretitel Dame, de vrouwelijke tegenhanger voor Sir. Newton-John ontvangt de eretitel voor haar bijdrage aan goede doelen, kankeronderzoek en entertainment.

Elk jaar wordt in het Verenigd Koninkrijk de New Year's Honours list bekendgemaakt, een lijst met eretitels voor mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de Britse samenleving.

Een van de opvallende namen dit jaar is de Australische actrice en zangers Olivia Newton-John (71). Zij krijgt de eretitel Dame, de vrouwelijke tegenhanger voor Sir (ridder). Olivia Newton-John ontvangt de titel voor haar bijdrage aan goede doelen, kankeronderzoek en entertainment. Ze kreeg zelf meermaals de diagnose van borstkanker en voerde nadien campagne rond de ziekte en richtte een kankercentrum op in Australië.

Als zangeres scoorde ze haar eerste grote hit begin jaren 70. Als actrice werd ze bekend bij het grote publiek door haar rol in de film "Grease" in 1978, waarin ze samen met John Travolta de hoofdrol vertolkte. Verschillende liedjes uit die film werden ook internationale hits, zoals "You're the one that I want" en "Hopelessly devoted to you".

Olivia Newton-John als Sandy in de film "Grease" naast John Travolta
© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

Newton-John werd in de Engelse stad Cambridge geboren, maar verhuisde met haar ouders naar Australië toen ze vijf jaar was. "Ik ben heel erg uitgelaten, ik vind het een eer en ben heel erg dankbaar om toegelaten te worden tot zo'n gewaardeerde groep van vrouwen die deze eretitel voor mij hebben ontvangen" reageerde ze.

Ook eretitels voor Oscarwinnaar Steve McQueen en Queen-drummer Roger Taylor

Naast Olivia Newton-John kregen ongeveer 1.000 andere mensen een eretitel, onder wie een aantal cricketspelers, regisseurs Sam Mendes en Steve McQueen (die een Oscar won voor "12 years a slave") en politicus Ian Duncan Smith, de voormalige leider van de Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson.

Ook Sir Elton John, die eerder al tot ridder werd geslagen, kreeg opnieuw een eretitel: Companion of Honour. De Britse zanger, die onlangs zijn afscheidstoernee gaf, wordt zo lid van een orde van maximaal 65 mensen. HIj krijgt de titel voor zijn bijdrage aan de muziek en het goede doel.

Roger Taylor, drummer bij de rockband Queen, kreeg de titel Officer of the Order of the British Empire.

Meest gelezen