Valdisole.net

Plasticvrij skiën? Italiaans skioord  bindt strijd aan met microplastics om vervuiling van de bergen in te perken 

Pejo 3000, een klein skioord in de Italiaanse Alpen, gebruikt sinds dit winterseizoen geen plastic wegwerpproducten meer. Aanleiding is de vaststelling dat een gletsjer in de buurt vervuild is door een enorme hoeveelheid microplastics, vermoedelijk door skiërs. Het wil het meest duurzame skigebied in de Alpen worden en neemt de komende tijd nog meer maatregelen.  

Pejo 3000 is een klein skioord in de noordoostelijke regio Trentino-Alto Adige, in de Italiaanse Alpen. Het maakt deel uit van het grotere skigebied Val di Sole en ligt in het Parco Nazionale dello Stelvio, een beschermd natuurgebied. Vorig jaar verwelkomde Pejo 3000 137.000 wandelaars en skiërs.

Begin december opende Pejo 3000 de spreekwoordelijke deuren van het nieuwe wintersportseizoen. En daarbij pakte het uit met een goed voornemen: het wil het eerste plasticvrije skigebied in de Alpen zijn. Sinds dit seizoen worden er geen plastic flesjes, zakjes, bestek, bordjes, rietjes, bekers en voedselzakjes meer gebruikt. In geen van de drie berghutten is nog een plastic wegwerpproduct te vinden.

En daar blijft het niet bij. De komende weken worden nog meer maatregelen ingevoerd. Zo krijgen skipassen voor één dag vanaf januari niet langer een plastic wegwerphoesje. Skipassen die gelden voor een langere periode, worden herlaadbaar.

(tekst gaat voort onder de foto)

Valdisole.net

Microplastics in de bergen

Aanleiding is een onderzoek aan de Universiteit van Milaan en de Universiteit van Milaan-Bicocca dat in april van dit jaar verscheen. Daaruit bleek dat het oppervlak van de Forni-gletsjer, een van de grootste in de Italiaanse Alpen, tussen de 131 en 162 miljoen deeltjes  microplastics bevat. De Forni-gletsjer ligt net als Pejo 3000 in het Parco Nazionale dello Stelvio.  

Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes, kleiner dan 5 millimeter. Ze belanden in de natuur door de afbraak van afval of zwerfvuil of door het wassen van kleren of het gebruik van cosmetica. Microplastics komen voor op het land, in het water en in de lucht en zijn niet biologisch afbreekbaar. Daardoor vormen ze een bedreiging voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier.

Als plastic in de bergen terechtkomt, blijft het daar voor tientallen jaren, waar het schade aanricht in het milieu. Projecten die plastic beperken zijn dringend nodig, in het hele Alpengebied.

Glacioloog Christian Casarotto

Het was volgens de wetenschappers de eerste keer dat plastic vervuiling vastgesteld werd in een gletsjer. Ze vermoeden dat de microplastics op de Forni-gletsjer afkomstig zijn van de kleding en het ski- en klimmateriaal van de bezoekers en dat ze daar via de wind beland zijn.

"Als plastic afval in de bergen belandt, blijft het daar voor heel lange tijd hangen, tientallen jaren zelfs", zegt Christian Casarotto, glacioloog aan het Museo delle Scienze in Trento, aan de Britse krant The Guardian. "Het komt in de voedselketen terecht en richt schade aan in het milieu. Projecten die het gebruik van plastic beperken zijn dringend nodig. Ze zouden in het hele Alpengebied moeten komen."

Facebook.com/SkiPejo

"Het meest duurzame skigebied in de Alpen"

"Dit is het begin van een project dat van Pejo 3000 het meest duurzame skioord van de Alpen wil maken", zegt Fabio Sacco, de directeur van de toeristische dienst van Val di Sole, aan The Guardian. Zo wil het in de toekomst ook werk maken van een betere afvalverwerking, recyclage en energiegebruik.

De grotere Pejo-vallei wekt nu al hernieuwbare energie op via drie kleine installaties op waterkracht. Huizen, hotels en openbare gebouwen worden dan weer verwarmd door houtsnippers, restanten van de activiteiten van plaatselijke bosbedrijven

"We willen aan het leefmilieu denken, aan de impact op toekomstige generaties, maar ook aan de concurrentiekracht van ons skigebied. We moeten duurzaamheid ontwikkelen. We moeten wat we doen ook ernstig nemen, in plaats van grote uitspraken te doen zonder concreet actie te ondernemen."

Meest gelezen