Socialistische vakbond De Lijn wil volgende week staken: "Mogelijke hinder is onduidelijk" 

Bij De Lijn heeft de socialistische vakbond ACOD een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 30 december tot 3 januari. De Lijn zegt zelf nog geen zicht te hebben op de hinder door de staking. Ook over de extra ritten op oudejaarsavond kan De Lijn weinig zeggen. De vervoersmaatschappij raadt reizigers aan om te bekijken of hun halte wordt bediend via de website.

Het is nog onduidelijk hoe groot de impact van de aangekondigde acties van de socialistische vakbond bij De Lijn tijdens de eindejaarsdagen zal zijn. De andere vakbonden doen niet mee en De Lijn schakelt voor die ritten ook onderaannemers in, wat de impact kan beperken. De vervoersmaatschappij hoopt haar reizigers volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

Bij ACOD klinkt het dat de actiebereidheid groot is, maar de impact zal wellicht verschillen van regio tot regio. ACOD laat leden vrij om te kiezen of ze een of meerdere dagen het werk neerleggen. Enkel in West-Vlaanderen is beslist dat de chauffeurs niet zullen staken met oudejaar en Nieuwjaar, zegt de lokale secretaris Guido Steelandt. Limburgs secretaris Stan Reusen schat dan weer dat 10 à 12 procent van de ritten in zijn provincie niet gereden zal worden.

Het rommelt al een tijdje bij Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Vorige maand was er ook al een staking, die in Vlaams-Brabant zelfs meerdere dagen aanhield. Volgens ACOD toont de directie zich nog altijd niet bereid om oplossingen uit te werken voor verschillende problemen. In een pamflet aan het personeel klaagt de vakbond dat de directie niet wil gaan luisteren naar de mensen op het terrein.

Meest gelezen