Videospeler inladen...

Meer dan 90 doden bij aanslag in Somalische hoofdstad Mogadishu

Bij een aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn al meer dan 90 mensen om het leven gekomen. Er vielen ook tientallen gewonden. De aanslag is nog niet opgeëist, maar is mogelijk het werk van de islamitische terreurgroep Al-Shabab.

Een autobom ontplofte tijdens de ochtendspits aan een controlepost voor bussen, in een drukke wijk van de hoofdstad. Op dezelfde plek is ook een kantoor waar de overheid belastingen int. De ravage en de menselijke tol zijn hoog: volgens de hulpdiensten zijn al zeker meer dan 90 mensen om het leven gekomen. 

Onder de doden zouden verschillende universiteitsstudenten zijn. Ook twee mensen met de Turkse nationaliteit zouden volgens de Somalische politie omgekomen zijn. Op de plek van de aanslag was naar verluidt een kleine ploeg van Turkse ingenieurs een stuk weg aan het aanleggen.

Tientallen andere mensen raakten gewond, onder wie verschillende kinderen. Volgens een verpleegkundige zouden in een bepaald ziekenhuis meer dan 100 gewonden zijn binnengebracht, zo meldt het persagentschap Reuters. De hulpdiensten verwachten dat het aantal doden nog zal oplopen.

AFP or licensors

Al-Shabab?

De aanslag is nog niet opgeëist. Mogelijk is die het werk van Al-Shabab, een aan Al Qaeda gelinkte extremistische islamitische groep die de Somalische regering wil omverwerpen.

Al-Shabab was eerder al verantwoordelijk voor verschillende bloedige aanslagen in het Oost-Afrikaanse land of werd daarvoor verantwoordelijk geacht. Zo zat de groep vermoedelijk achter een gruwelijke aanslag in oktober 2017, ook in Mogadishu, waarbij meer dan 500 doden vielen.

Ook in buurland Kenia eiste Al-Shabab al meerdere aanslagen op. In 2015 kwamen 142 studenten om tijdens een aanslag op de universiteit van Garissa.

Bijna 30 jaar strijd

In Somalië is al sinds begin jaren 90 een gewapend conflict aan de gang. Krijgsheren verdreven dictator Siad Barre in 1991, maar voerden nadien strijd tegen elkaar.

Later mengde ook de islamitische terreurgroep Al-Shabab zich in het strijdgewoel. Die nam in 2006 onder meer de hoofdstad Mogadishu in en voerde de Sharia in, het islamitische recht.

In 2011 werden de terroristen met steun van Ethiopische troepen uit de hoofdstad verdreven, maar de groepering controleert nog steeds delen van Centraal- en Zuid-Somalië. 

Militairen van de Afrikaanse Unie zijn momenteel verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Somalische veiligheidsdiensten moeten die taak in de komende maanden overnemen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen