Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN-resolutie veroordeelt schending van mensenrechten van Rohingya in Myanmar

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze de schending van de mensenrechten van de Rohingya en andere minderheden in Myanmar nadrukkelijk veroordeelt. "Een klassiek voorbeeld van dubbele standaards", reageert Myanmar verbolgen.

Volgens de Verenigde Naties is Myanmar, in Zuidoost-Azië, onder meer schuldig aan willekeurige arrestaties, marteling en verkrachting van Rohingya en andere minderheden.

De Rohingya zijn een moslimminderheid in het voornamelijk boeddhistische Myanmar. De Myanmarese overheid beschouwt hen als illegale immigranten en weigert hen de Myanmarese nationaliteit te geven.

Het conflict sleept al decennia aan, maar kwam in 2017 tot een hoogtepunt. In de zomer van 2017 voerde het Myanmarese leger een omstreden campagne tegen de Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine. Volgens het leger was de campagne een reactie op een aanval van een terreurgroep, critici beschuldigden het leger ervan de Rohingya te willen uitroeien door massamoorden, verkrachtingen en het in brand steken van hun woningen.

Sinds die militaire campagne zijn bijna 750.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. In totaal zouden nu al 1 miljoen Rohingya in Bengaalse vluchtelingenkampen wonen. Duizenden anderen kwamen om in Myanmar zelf.

De VN-resolutie beschuldigt het Myanmarese leger en de veiligheidsdiensten van "wreedheden" en drukt bezorgdheid uit over de continue vluchtelingenstroom naar Bangladesh. De resolutie roept de Myanmarese overheid ook op om maatregelen te nemen tegen het aanzetten tot haat tegen Rohingya en andere minderheden.

Myanmar reageert verbolgen op de resolutie, die het "een zoveelste klassiek voorbeeld van dubbele standaards en selectieve en discriminerende toepassing van de mensenrechtennormen" noemt. In de resolutie wordt niet naar een oplossing voor de complexe situatie in Rakhine gezocht, klaagt de Myanmarese ambassadeur bij de Verenigde Naties aan. "Ze zal de polarisering in het land alleen maar doen toenemen."

Genocidezaak voor Gerechtshof

Momenteel loopt er ook een rechtszaak tegen Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties wegens genocide. De zaak werd aangespannen door het kleine West-Afrikaanse land Gambia, dat een moslimmeerderheid heeft, uit naam van tientallen andere moslimlanden.

Eerder deze maand kwam de Myanmarese regeringsleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi getuigen voor de rechtbank. Ze noemde de zaak tegen haar land "onvolledig en niet correct". Volgens Aung San Suu Kyi is het geweld in haar land een "intern gewapend conflict" dat uitgelokt werd door aanvallen van Rohingya-milities tegen veiligheidsdiensten van de overheid.

Ze gaf toe dat het Myanmarese leger mogelijk disproportioneel geweld heeft gebruikt, maar voegde eraan toe dat als er oorlogsmisdaden begaan zijn, militairen in eigen land vervolgd zouden worden.

Meest gelezen