Videospeler inladen...

Vuurwerk kopen in Nederland, België of Duitsland, een wereld van verschil

Op veel plaatsen zal er van oud naar nieuw weer vuurwerk afgestoken worden. En hoewel het risico's inhoudt, schiet ook de verkoop ervan deze dagen weer overal de hoogte in. De regelgeving over het afsteken van vuurwerk verschilt van gemeente tot gemeente, de regels rond de verkoop verschillen van land tot land. En die verschillen zijn groot, zo blijkt uit de reportage hierboven van onze reporter Bart Cortoos. 

In Duitsland kan je maar drie dagen op het hele jaar vuurwerk kopen, vanaf vandaag is dat. Maar je vindt het dan wel gewoon in de supermarkt.

Ook in Nederland is de vuurwerkverkoop maar drie dagen toegelaten. De prijzen liggen er hoger en de verkopers moeten investeringen doen in veilige opslag. De klanten rommelen niet in de rekken maar kiezen uit een boekje. En verkopers stoppen bij elke bestelling een veiligheidsbril. 

In ons land kan je het hele jaar door vuurwerk kopen, maar de regels voor verkoop zijn hier het strengst in Europa. De verkopers moeten zware opslagbunkers voor explosieven hebben.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ondanks de regelgeving geraken tijdens de jaarwisseling elk jaar weer tientallen Vlamingen gewond bij het afsteken van vuurwerk. Ze zijn onvoorzichtig of ze respecteren de veiligheidsvoorschriften niet. Een veiligheidsbril zoals in Nederland is zeker een plus, meent Ruben Hazeldonck, urgentiearts van Ziekenhuis Oost-Limburg.

Bekijk hier urgentiearts Ruben Hazeldonck over het belang van preventie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen