Steek eens de taalgrens over: zeven tips voor cultuurtrips in Wallonië

De kerstvakantie is het uitgelezen moment om de dichtste buren eens op te zoeken. Hier vindt u enkele tips voor een boeiende culturele dag in Wallonië: van Toetanchamon tot Henri De Braekeleer, van Luik over Namen tot Terhulpen. 

Eindejaarssfeer, kerstmarkten of vin chaud kunt u in alle Waalse steden vinden, met een bijzondere vermelding voor Durbuy in de Ardennen. Zijn er ook interessante tentoonstellingen of musea open? Zeker weten! Controleer wel even op de websites op welke dagen u er terecht kan in deze nieuwjaarsweek.  

1. Henri De Braekeleer: de Vermeer van de 19e eeuw

In Namen staat de Antwerpse schilder Henri De Braekeleer centraal, met werk uit het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten (gesloten wegens renovatie) en galerie Ronny Van de Velde. De Braekeleer (1840-1888) is de schilder van stille mensen in stille interieurs, met gedetailleerde tapijten, stoelen, lederen behang en andere huiselijke attributen. Vaak staat er wel een venster open en zit er iemand naar buiten te kijken.

Lees verder onder de afbeelding:

Ook De Braekeleers lezende vrouwen zijn prachtig. De Braekeleer sloeg een brug naar de moderne schilderkunst. Vincent van Gogh was een bewonderaar. 

De tentoonstelling vindt plaats in het Félicien Ropsmuseum in het oude centrum van Namen. Ook de permanente collectie met stoute Ropstekeningen van blote vrouwen, pastoors en duivels is altijd weer de moeite waard. Het Ropsmuseum is deze week weer open vanaf donderdag 2 januari.

2. Op zoek naar het graf van de farao

Onder het hypermoderne station van Luik-Guillemins daal je af in de geschiedenis naar het 3500 jaar oude graf van de Egyptische farao Toetanchamon. Het werd in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter. De spectaculairste archeologische vondst ooit staat centraal in deze expo, met echte voorwerpen uit musea en kopieën van de Toetanchamonschatten. Heel aanschouwelijk gemaakt en dus ook leuk voor kinderen. Ook open op maandag. 

Nog een tip die hiermee verband houdt: het Musée Royal de Mariemont in Morlanwelz bij La Louvière: daar komen nogal wat objecten van de Toetanchamon-expo vandaan. Mariemont ligt in een schitterend park en het museum toont schatten uit Egypte, antiek Griekenland, het verre oosten en ook Doorniks porselein.

Cultuur en toerisme in Luik, bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

3. Darwin in Luik

In de vroegere baden en thermen van La Sauvenière in hartje Luik is er het cultuurcentrum La Cité Miroir. Daar loopt op dit moment de expo "Darwin, l'original" over de vader van de evolutietheorie. Begrijpelijk voor het jonge grut; open op maandag 30, maar gesloten op 31 december.

4. Niet van echt te onderscheiden: hyperrealisme

Op loopafstand van Luik-Guillemins ligt het museum La Boverie met een vaste collectie en een bijzondere tijdelijke tentoonstelling met hyperrealistisch werk onder de titel "Ceci n’est pas un corps". Driedimensionele beelden van exemplaren van de mensensoort, bijna niet van echt te onderscheiden.

Er zijn zo’n 40 werken te zien van hedendaagse kunstenaars als Paul McCarthy, George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan (die van de aan de muur geplakte banaan!), Berlinde De Bruyckere, Duane Hanson, Carole Feuerman of John De Andrea. La Boverie is gesloten op maandag.

5. Stripexpo Hugo Pratt in Terhulpen

De stichting Folon van wijlen kunstenaar en ontwerper Jean-Michel Folon in Terhulpen, in Waals-Brabant, zet het werk van striptekenaar Hugo Pratt in de kijker. Tientallen sfeervolle aquarellen en drukplaten laten vooral zijn dromen zien. De Italiaan Hugo Pratt is bekend van zijn stripreeks "Corto Maltese".  De stichting Folon is weer open op 2 januari.

Corto Maltese - Les Celtiques, cover, aquarel, 1979. © Cong S.A. – Zwitserland.

6. "Onzichtbare" kunst in Le Grand Hornu

Het Musée des Arts Contemporains of MAC's op de vroegere mijnsite van Le Grand Hornu in Henegouwen , verkent het thema van de "onzichtbare kern", met werk van hedendaagse artiesten als Thierry De Cordier, Mario Merz of  Angel Vergara. Wassen relikwieën met spirituele verzen van Sint-Jan van het Kruis of schilderijen met verf van citroen en honing. Titel van de expo: "De bijen van het onzichtbare". 

7. En het museum van Doornik

Vergane glorie, ouderwetse grandeur: zo werd het Museum voor Schone Kunsten van Doornik beschreven in onze zomerreeks "Curieuze Collecties". Maar het gebouw, ontworpen door Victor Horta, herbergt wel een fenomenale collectie oude meesters en impressionisten. Open op maandag, maar gesloten op dinsdag en zondagvoormiddag.

Kinderen welkom

Specifiek op zoek naar musea of tentoonstellingen die in de smaak vallen van uw kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes? Dan vindt u hier een overzicht

Meest gelezen