2019 Hulu

"Blessed be the fight": Canvas zet 2020 in met derde reeks "The handmaid’s tale"

Het derde seizoen van het ontregelende toekomstverhaal "The handmaid’s tale" is vanaf vanavond te zien op Canvas. Slagen de dienstmaagden erin om in opstand te komen tegen het gezag in de religieuze dictatuur Gilead? 

Na de blingbling van het nieuwjaarsconcert kan het contrast niet groter zijn: het derde seizoen van "The handmaid's tale" trekt de kijker weer diep in de grauwe sfeer van de religieuze dictatuur Gilead.  

"The handmaid’s tale", het verhaal van de dienstmaagd, heeft al een lange voorgeschiedenis. Eerst, in 1984,  was er de roman van de Canadese auteur Margaret Atwood. Over een samenleving waarin vrouwen geen rechten meer hebben. Lezen, studeren, werken: het mag niet meer. Kinderen op de wereld zetten wel, maar dat is niet iedereen gegeven. De weinige vrouwen die nog vruchtbaar zijn worden ritueel verkracht als "dienstmaagden" in de hoop om het geboortecijfer weer op te krikken. 

In 1990 werd de roman verfilmd door de Duitse regisseur Volker Schlöndorf. Maar het verhaal kreeg pas echt vleugels dankzij de tv-bewerking van de streamingdienst Hulu, nu deel van het Disney-imperium. In april 2017 startte de eerste reeks met een ijzersterke vertolking van June/Offred door Elisabeth Moss.

Politiek

Het verhaal van de vrouwenstrijd resoneerde meteen in de samenleving. In de Verenigde Staten en elders doken vrouwen op die zich als dienstmaagd verkleedden, bij protesten tegen president Trump en als ondersteuning van de slachtoffers van #MeToo.  Een half jaar na de start van de tv-reeks brak het schandaal met filmproducer Harvey Weinstein uit.

Zo vergezocht is het namelijk allemaal niet: schrijfster Atwood heeft altijd gezegd dat alles in het verhaal ooit in de geschiedenis of ergens ter wereld echt is gebeurd.  Het is geen sciencefiction, benadrukt Atwood.    

Enkel het eerste seizoen van de tv-reeks is gebaseerd op de roman van Margaret Atwood. De tweede en derde reeksen komen uit de koker van tv-scenaristen. Volgens critici zijn die geneigd om het verhaal wat te veel uit te spinnen. 

Hoe dan ook is het uitkijken naar die derde reeks. Waar waren we gebleven? June gaf haar nieuwe baby mee met Emily om Gilead te ontvluchten, maar ze bleef zelf achter om haar oudste dochter te redden. En om de opstand voor te bereiden: “Maak de geboorte van de revolutie mee” is de slogan van het derde seizoen. Maar of dat lukt is niet zeker. Het verhaal is in elk geval niet uitverteld; in 2020 komt er nog een vierde reeks, heeft de streamingdienst Hulu afgelopen zomer al bekendgemaakt. 

Afgelopen herfst kwam de 80-jarige Margaret Atwood met een langverwachte vervolgroman "The testaments". Die maakt een sprong vooruit in de tijd. Atwood kreeg er de Booker Prize voor, die ze deelde met Bernardine Evaristo voor "Girl, woman, other". Ook "The testaments" zal worden verfilmd voor televisie.  

De derde reeks van "The handmaid’s tale" loopt vanaf woensdag 1 januari op Canvas. Van bij de start op tv zijn de afleveringen ook allemaal meteen integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.  

Meest gelezen