"Huizenhoge golven, ijsbergen en walvissen": zes mannen roeien als eersten ter wereld van Zuid-Amerika naar Antarctica

Zes mannen zijn er in geslaagd om als eersten ter wereld met een roeiboot de Drake Passage over te steken, de gevaarlijke zeestraat tussen de zuidpunt van Zuid-Amerika en Antarctica. Ze legden de bijna 1.200 kilometer af in 13 dagen.

Op tweede kerstdag zetten drie Amerikanen, een Schot, een Zuid-Afrikaan en een IJslander voet aan wal op Antarctica. Het einde van een historische tocht. Als eersten ter wereld staken ze de Drake Passage (in het Nederlands Straat Drake) over met niets anders dan hun eigen mankracht.

In een speciaal daarvoor gebouwde roeiboot voeren ze 13 dagen lang over een van de gevaarlijkste stukken oceaan ter wereld. Een tocht in barre omstandigheden, op gevaar voor eigen leven. Ze moesten rond ijsbergen varen, huizenhoge golven van meer dan 10 meter hoog trotseren, kregen ijskoud zeewater over zich heen en hielden hun adem in toen walvissen vlak bij hun kleine bootje opdoken.

De zes mannen roeiden in ploegen van 3, anderhalf uur aan een stuk, terwijl de andere 3 probeerden te slapen in de 9 meter lange open boot. Op die manier konden ze 24 uur op 24 doorroeien. Niet onbelangrijk, want de boot moest constant in beweging zijn om te vermijden dat hij zou kapseizen.

De natuurlijke elementen waren dan ook het hardst te verduren, vertelt de 38-jarige Schot Jamie Douglas-Hamilton, een van de zes roeiers. "De wind beukte aan alle kanten op ons in en de zee is enorm gewelddadig. We zijn verschillende keren bijna gekapseisd. En het water daar is zo koud dat als je erin valt, je wellicht maar 2 tot 5 minuten hebt om er weer uit te raken."

Maar ook hun slaappositie was allerminst comfortabel te noemen. Twee van de drie moesten schouder aan schouder op een kleine plek bij elkaar slapen, terwijl de derde man in een foetushouding op een nog kleinere plek de slaap moest proberen te vatten. "Je ligt daar helemaal opgerold, in een poging om een beetje te slapen tot de wekker ging en je meteen weer aan de slag moest", vertelt de 34-jarige Amerikaan Colin O'Brady.

Het voelt alsof je geblinddoekt in een wasmachine zit en de tijd stil staat

Colin O'Brady

De moeilijkste momenten beleefden de zes mannen 's nachts, wanneer ze de golven noch de horizon konden zien. "We hadden op dat moment geen enkel gevoel van vooruitgang", vertelt O'Brady. "Het voelt alsof je geblinddoekt in een wasmachine zit en de tijd stil staat."

Een ploeg van Discovery volgde de zes mannen op een grotere motorboot en filmde het hele avontuur. Op zijn Facebookpagina bracht O'Brady verslag uit van hun reis. "Het was een heel aangrijpende belevenis. Op het einde waren we allen serieus afgevallen en aan het ijlen door het slaapgebrek."

De zes avonturiers waren echter niet aan hun proefstuk toe. Drie van hen hebben al verschillende keren over oceanen geroeid en records gebroken. Een vierde heeft elke hoogste berg op elk continent beklommen. O'Brady stak de Drake Passage vorig jaar bovendien al eens helemaal alleen over. Hij was toen de eerste die dat deed zonder enige hulp.

Drake Passage: het gevaar loert om elke hoek

De Drake Passage oversteken in een roeiboot mag absoluut een historische heldendaad genoemd worden, de zeestraat tussen Kaap Hoorn en Antarctica staat bekend als een van de gevaarlijkste stukken oceaan ter wereld. De zeestraat is berucht voor zeer strenge weersomstandigheden, met vriestemperaturen en zware stormen.

Drie weken geleden raakte een Chileens militair vliegtuig nog vermist boven de Drake Passage. Het toestel was op weg naar een Chileense basis op Antarctica, maar verdween halfweg van de radar. 38 inzittenden kwamen om het leven. Een dag later werden enkele brokstukken gespot op de plek waar het vliegtuig van de radar verdween. Maar tot nog toe is van de rest van het vliegtuig en de 38 lichamen geen enkel spoor.

Meest gelezen