Ook in Moskou is het (veel) warmer dan normaal, en dus wordt er sneeuw aangevoerd voor eindejaar

De Russische hoofdstad Moskou beleeft, relatief gezien, bijzonder zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. En dat zijn de Russen niet gewoon. Om de kerst- en nieuwjaarssfeer erin te houden, wordt dan maar sneeuw aangevoerd. 

Het vriest momenteel wel in Moskou, en er valt wat lichte sneeuw, maar het is er al weken veel minder koud dan ze gewoon zijn, en normaal is er aan sneeuw geen gebrek. Ook de lichte sneeuw zal daar weinig aan veranderen.

De voorbije dagen en weken werden er zelfs records gevestigd. Afgelopen week klom het kwik iets boven de 6 graden, terwijl het normaal gezien -6 graden zou moeten zijn, op basis van de waarnemingen uit het verleden. Een 133 jaar oud record sneuvelde.

In de universiteitstuin in Moskou komen de rododendrons en sleutelbloemen veel te vroeg in bloei. In het Europese deel van Rusland is het 5 tot 8 graden warmer dan gemiddeld, en december zou een recordmaand kunnen worden.

(lees door onder de tweet) 

"Sneeuwpret" met aangevoerde sneeuw

Voor oudejaarsdag wordt er regen voorspeld in plaats van sneeuw, wat de Moskovieten confronteert met een bijzondere situatie. Terwijl het traditionele prentkaartje van Moskou tijdens de winter er een is met een wit sneeuwtapijt, ziet het er nu bijzonder grijs uit. Voor ons is een kerstmarkt in een grijze omgeving dan wel vrij normaal, maar in Moskou worstelen ze ermee. 

Om toch maar wat sneeuw te hebben, wordt er dan maar voor artificiële sneeuw gezorgd, zoals aan het Zaryadye Park, vlak bij het Rode Plein en het Kremlin. Daar zijn aan kerstkraampjes witte sneeuwhopen te zien om beter te matchen met enkele kleine sparren. Op sociale media leidde de ingreep tot grapjes als "de enige sneeuw in heel Moskou". Maar Moskovieten die dat willen, kunnen nu tenminste met sneeuwballen gooien.

(lees door onder de foto)

Het thema klimaatverandering komt tot bij de president

Het is trouwens niet enkel in Moskou te zacht voor de tijd van het jaar: in een zoo in Omsk, ruim 2.000 kilometer ten oosten van Moskou, zijn bruine beren wakker geschoten uit hun winterslaap. 

De bijzondere situatie zorgt ervoor dat zelfs in Rusland het thema klimaatverandering meer en meer wordt aangesneden. Ook president Vladimir Poetin kreeg er een vraag over tijdens zijn eindejaarspersconferentie. Rusland ligt traditioneel niet wakker van klimaatopwarming, en ziet veeleer opportuniteiten in de opwarming dan nadelen. Bovendien heeft het land zelf baat bij fossiele brandstoffen als gas en olie. Rusland heeft zichzelf makkelijke klimaatdoelen opgelegd naar aanleiding van de klimaatconferentie van Parijs. 

Toch hebben sommige Russische klimaatwetenschappers er al voor gewaarschuwd dat de opwarming in Rusland veel sneller gaat dan elders in de wereld, tot 2,5 keer zo snel. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen