Videospeler inladen...

Oekraïne en pro-Russische rebellen in oosten wisselen "140 gevangenen" uit, komt er een einde aan 5 jaar conflict?

In Oekraïne hebben de overheid in Kiev en de pro-Russische separatistische rebellen in het oosten van het land zo'n 140 gevangenen aan elkaar overgedragen. De uitwisseling is een gevolg van het akkoord eerder deze maand tussen de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn Russische collega Vladimir Poetin.

De gevangenenruil vond plaats aan een controlepost nabij de stad Horlivka, in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne, in een zone gecontroleerd door het Oekraïense leger op een tiental kilometer van de frontlinie.

Op beelden is te zien hoe twee bussen vanmorgen vanuit het rebellengebied naar de controlepost reden. Een halfuur later kwamen drie andere bussen op dezelfde plek aan uit de andere richting.

Om hoeveel gevangenen het gaat, is nog niet officieel bekendgemaakt, maar volgens niet officiële berichten zou het om ongeveer 140 gevangenen gaan. De rebellen zouden 55 gevangenen vrijgelaten hebben, de Oekraïense regering bijna 90 gevangenen.

AFP or licensors

Al 5 jaar krijgsgevangene

De gevangenenruil was een verkiezingsbelofte van de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski en is een gevolg van het akkoord dat Zelenski eerder deze maand in Parijs sloot met zijn Russische collega Vladimir Poetin.

De ruil is belangrijk voor Kiev want onder de gevangenen die de rebellen vrijgelaten hebben, zijn naar verluidt Oekraïense soldaten die vijf jaar lang als krijgsgevangen hebben vastgezeten in het oosten van het land en al die tijd niet naar huis zijn gegaan. De rebellen zouden ook gevangengenomen activisten en journalisten vrijlaten.

Maar Zelenski heeft ook een toegeving moeten doen aan de rebellen. "Die hebben bedongen dat ook een aantal mensen door Kiev worden vrijgelaten die in feite niet hebben deelgenomen aan het conflict in het oosten", legt correspondent Geert Groot Koerkamp uit in "De ochtend" op Radio 1.

"Dan gaat het bijvoorbeeld om enkele leden van de Oekraïense oproerpolitie die in 2013-2014 in Kiev tegen demonstranten hebben opgetreden en zelfs demonstranten hebben neergeschoten (de bloedige onderdrukking van de manifestaties op het Maidan-plein, nvdr.). En een deel van de publieke opinie in Oekraïne heeft het daar heel moeilijk mee."

De voorbije jaren vonden al enkele uitwisselingen van gevangenen plaats. Twee jaar geleden droeg de Oekraïense regering nog zo'n 230 gevangenen over aan de rebellen, in ruil voor ongeveer 70 anderen.

De gevangenenruil van vandaag is mogelijk een begin van een oplossing voor het vijf jaar durende conflict in het oosten van Oekraïne. Vijf jaar geleden scheurden de oostelijke gebieden van Oekraïne zich af, om bij Rusland te kunnen horen. Sindsdien heeft het conflict al aan 13 à 14.000 mensen het leven gekost.

Met de komst van Zelenski heeft Oekraïne een president die meer openstaat voor onderhandelingen met Rusland om het conflict te beëindigen. Maar verschillende kwesties bemoeilijken die poging tot vrede, zoals de vraag of de oostelijke gebieden eigen verkiezingen mogen houden en wie de grens met Rusland mag controleren.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen