In El Paso, Texas, kwamen in augustus 22 mensen om het leven bij een schietpartij in een winkelcentrum.
AFP or licensors

Nooit meer massamoorden in de Verenigde Staten dan afgelopen jaar 

Nooit zijn er meer massamoorden geweest in de Verenigde Staten dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het persagentschap AP, USA Today en de Northeastern University. In totaal waren er afgelopen jaar 41 incidenten, met 211 doden tot gevolg.

De twee media en de universiteit definiëren een massamoord als een gewapend incident waarbij vier of meer mensen om het leven zijn gekomen, de dader(s) niet meegeteld.

Afgelopen jaar vonden maar liefst 41 massamoorden plaats in de VS. In totaal kwamen daarbij 211 mensen om het leven. Onder de bloedigste incidenten was de schietpartij in El Paso in augustus, toen een schutter met terroristische motieven 22 mensen doodschoot in een winkelcentrum. De meeste slachtoffers waren Mexicanen of van Latijns-Amerikaans origine.

33 van de 41 massamoorden in 2019 werden uitgevoerd met vuurwapens. In Californië vonden dit jaar de meeste massamoorden plaats, namelijk 8.

Drugs en familieruzies

Hoewel 2019 een recordjaar was in het aantal incidenten, was het niet het jaar met het grootste aantal slachtoffers. Dat was in 2017, toen 224 mensen om het leven kwamen. In dat jaar vond ook de bloedigste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis plaats: op een festival in Las Vegas werden 59 mensen doodgeschoten vanuit een hotelkamer.

Maar in de meeste gevallen afgelopen jaar kenden de dader en de slachtoffers elkaar en ging het om geweld in het drugsmilieu of bij een familieruzie.

In tegenstelling tot het aantal massamoorden, daalt het aantal gewone moorden wel in de Verenigde Staten.

Wapengeweld doet het debat over het vrije bezit van wapens in de VS telkens weer oplaaien. Dat wapenbezit is verankerd in het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet. Voorstellen voor strengere wetten hebben al geregeld op tafel gelegen, maar haalden het tot nog toe nooit, onder meer door het sterke lobbywerk van de National Rifle Association.

Meest gelezen