Videospeler inladen...

Rutten (Open VLD) na uitspraak Jambon (N-VA) over kindergeld van asielzoekers: "Maak dan regering met extreemrechts"

De voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten is kritisch voor haar coalitiepartner Jan Jambon (N-VA), nadat De Tijd uitspraken van hem publiceerde over een "verhaal" dat hij "gehoord" zou hebben over een familie asielzoekers die een huis kon kopen met hun kindergeld. In een Facebookbericht noemt Rutten dat "een verzonnen verhaal". Ze vindt dat de regering er moet zijn "voor alle Vlamingen": "Als dat niet de essentie kan zijn, dan moeten er conclusies getrokken worden. Als N-VA graag een minderheidsregering met extreem-rechts wil, dat ze die dan maakt."

Gisteren liet de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) in een uitgebreid interview met de krant De Tijd optekenen dat hij "een verhaal gehoord" heeft "van een familie (asielzoekers, red.) die meteen een huis kon kopen van hun kindergeld". "En dat terwijl die heel die tijd bad, brood en bed van de overheid kregen", zei Jambon. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Volgens De Tijd had Jambon het minstens twee keer over de case, bij een lezing in zakenclub De Warande in Brussel, en bij een toespraak in Hasselt. Jambon verwees naar de regeling dat asielzoekers, wanneer ze erkend worden, met terugwerkende kracht het kindergeld krijgen voor de periode waarin hun aanvraag liep. Die regeling voor kindergeld (nu "groeipakket", red.) werd in het leven geroepen onder de vorige regering-Bourgeois (N-VA). 

De redenering daarvoor is dat die mensen al recht hadden op het kindergeld op het moment dat hun aanvraag begon. Sowieso besliste de nieuwe Vlaamse regering om dat systeem van uitbetaling van kinderbijslag met terugwerkende kracht  "zo snel mogelijk" terug te draaien, omdat de asielzoekers al bed, bad en brood kregen in de periode van hun aanvraagprocedure. 

Fragment uit beleidsnota Gezin.

Spanning binnen regering

Er kwam al snel kritiek vanuit de oppositie op de uitspraken. Voormalig SP.A-voorzitter John Crombez sprak van een "leugen over kindergeld van asielzoekers".

Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens wijst N-VA met de vinger. "Deze uitspraak van Jambon is inderdaad problematisch. N-VA zit immers al 16 jaar in de Vlaamse regering en heeft dit misbruik van kindergeld door asielzoekers al die tijd laten bestaan", schrijft hij op Twitter.

Ook de voorzitter van Groen, Meyrem Almaci reageerde al via Twitter. Ze verwijst naar eerdere ophefmakende uitspraken van de minister-president. 

Groen-fractieleider Björn Rzoska heeft het dan weer over "zeer problematische" uitspraken: "Ik ga ervan uit dat hij niet spreekt namens Open VLD en CD&V (de andere partijen in de Vlaamse regering, red.)."

Alvast van die eerste komt er nu ook kritiek. De voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten schrijft op Facebook dat Jambon zich moet houden "aan het positieve project dat hij samen met zijn partners heeft uitgetekend": "Als dat niet de essentie kan zijn, dan moeten er conclusies getrokken worden. Als N-VA graag een minderheidsregering met extreem-rechts wil, dat ze die dan maakt."

Rutten verwijst naar het scenario dat afgelopen zomer de ronde deed, van een mogelijke minderheidsregering tussen N-VA en Vlaams Belang. De twee partijen hebben momenteel geen meerderheid in Vlaanderen. 

Zo'n geval is effectief ter sprake gekomen tijdens de regeringsonderhandelingen

Jan Jambon, Vlaams minister-president

De woordvoerder van Jan Jambon blijft bij de uitspraken: "Zo'n geval is effectief ter sprake gekomen tijdens de regeringsonderhandelingen. We hebben het dus niet zomaar verzonnen."

Wel geeft Jambon toe dat het gaat om een "extreem geval". Hij wijst erop dat het terecht is dat er geen kinderbijslag meer gegeven wordt tijdens de aanvraagprocedure van asielzoekers, omdat ze dan bed, bad en brood krijgen. 

Op Facebook reageert Jambon verzoenend: "Beste Gwendolyn, laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen en (vermeende) tegenstellingen ten top drijven." Hij herhaalt nog eens dat het verhaal al tijdens de regeringsonderhandelingen ter sprake kwam. "Net zoals vandaag was ook toen niet dit voorbeeld op zich de essentie, dan wel het bestaan van de uitwas door de maatregel."

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageert zo gematigd mogelijk. "Uitschieters en uitzonderingen vallen niet uit te sluiten", zegt hij. Voor hem is het belangrijk dat Vlaanderen de "anomalie" nu wegwerkt. "Een voorstel van CD&V tijdens de regeringsonderhandelingen", aldus Beke. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze politiek journalist Johny Vansevenant in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen