2012 The Washington Post

Kwart minder skiongevallen in eerste week van kerstvakantie: "Als mensen vallen, vallen ze zacht"

De VAB heeft in de eerste week van de kerstvakantie een kwart minder skiongevallen genoteerd dan vorig jaar. Bijna alle ongevallen deden zich voor in Frankrijk. Het ging vooral om skiërs met verstuikingen, bijvoorbeeld aan polsen en knieën.

Volgens VAB is die daling makkelijk te verklaren. "Mensen kiezen er duidelijk voor om de kerst bij hun familie door te brengen of korte uitstapjes te doen, bijvoorbeeld naar Nederland", zegt woordvoerster Joni Junes. "Steeds minder mensen kiezen er ook voor om kerst door te brengen op skivakantie, maar wel oudejaar."

Maar ook de natuur heeft er mee voor gezorgd dat de ski-condities perfect zijn. "De sneeuwkwaliteit is bijzonder goed dit jaar", zegt Junes. "Er is een vers pak sneeuw gevallen. Als mensen dan vallen, vallen ze zacht en zijn de ongevallen minder ernstig."

Het aantal ski-ongevallen zou volgende week wel opnieuw kunnen stijgen: "We verwachten dat er veel mensen last minute naar de sneeuw trekken, omdat er verse sneeuw is gevallen, en er nu ook zon wordt verwacht." In vergelijking met vorig jaar zou het aantal ski-ongevallen dan kunnen stijgen "omdat er toen weinig geskied kon worden door sneeuwstormen".

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen