AFP or licensors

27 leden van Soedanese veiligheidsdiensten ter dood veroordeeld voor dood demonstrant

In het Afrikaanse land Soedan zijn 27 leden van de veiligheidsdiensten ter dood veroordeeld wegens de dood van een leerkracht begin dit jaar. De man stierf in gevangenschap nadat hij was opgepakt tijdens de protesten tegen de voormalige dictator Omar al-Bashir.

De 27 leden van de Soedanese veiligheidsdiensten werden schuldig bevonden aan marteling en de dood van een leerkracht in februari. Ze werden ter dood veroordeeld door ophanging. 13 anderen kregen een gevangenisstraf.

De leerkracht werd in februari opgepakt tijdens de protesten tegen de toenmalige dictator Omar al-Bashir. De veiligheidsdiensten beweerden aanvankelijk dat de man gestorven was door vergiftiging, maar onderzoek wees uit dat hij stierf aan zijn verwondingen na marteling.

De protesten tegen Al-Bashir begonnen in december vorig jaar en duurden zowat vier maanden. Al-Bashir werd uiteindelijk in april afgezet door het leger. Tijdens de protesten werden ongeveer 200 demonstranten gedood.

De veroordeling van vandaag is de eerste uitspraak in verband met de repressie tegen demonstranten tijdens de protesten. Honderden mensen kwamen samen aan de rechtbank, zwaaiend met de Soedanese vlag of foto's van de leerkracht (foto bovenaan) en eisten gerechtigheid voor zijn dood. Tegen de uitspraak kan wel nog beroep aangetekend worden.

Meest gelezen