Belgisch-Nicaraguaanse activiste Amaya Coppens opnieuw vrijgelaten in Nicaragua

In Nicaragua is de Belgisch-Nicaraguaanse activiste Amaya Coppens opnieuw vrijgelaten. Coppens, een van de boegbeelden van het protest tegen het regime van Daniel Ortega, zat sinds november in de cel, nadat ze van september 2018 tot juni dit jaar al eens negen maanden opgesloten werd.

Het Nicaraguaanse regime van president Daniel Ortega heeft vandaag 91 gevangenen vrijgelaten, onder wie de Belgisch-Nicaraguaanse Amaya Coppens. Dat melden lokale media en wordt ook bevestigd door de oppositiebeweging Unab (Unidad Nacional Azul y Blanco), die een door de overheid publiek gemaakte lijst met namen op Twitter postte.

De 25-jarige studente geneeskunde is de dochter van een Belgische vader en een Nicaraguaanse moeder. Ze is een van de boegbeelden van het (studenten)verzet tegen president Ortega, die met steeds hardere hand optreedt tegen critici van zijn bewind. Coppens zat anderhalve maand in de gevangenis, nadat ze midden november opgepakt was. Eind januari had ze voor de rechtbank moeten verschijnen.

Met de vrijlating van Coppens en de 90 andere gevangenen wil de Nicaraguaanse overheid nu naar eigen zeggen "een bijdrage leveren aan de nationale verzoening en aan de hereniging van families".

Het was niet de eerste keer dat Coppens in de cel belandde. In september vorig jaar werd ze al eens opgepakt en zat ze 9 maanden opgesloten, omdat ze meegelopen had in een studentenbetoging tegen Ortega. Ze werd toen beschuldigd van terrorisme. In juni van dit jaar werd ze vrijgelaten, waarna ze even terugkeerde naar ons land. In het najaar keerde ze echter terug naar Nicaragua, waarna ze dus opnieuw opgepakt werd.

Onze redactie had in september een gesprek met Coppens. Daarin vertelde ze dat ze niet anders kon dan terugkeren naar Nicaragua. "Ik kan onmogelijk aan de kant blijven staan. Aandacht vragen voor de morele wantoestanden in Nicaragua is mijn morele verantwoordelijkheid." In het interview vertelt ze ook over de onmenselijke omstandigheden in de Nicaraguaanse gevangenissen. (Klik hier voor het volledige interview.)

Politieke crisis

Nicaragua verkeert al jaren in een diepe politieke crisis. De in 2006 democratisch verkozen linkse president Daniel Ortega, die eind jaren 70 samen met zijn collega-guerrillero's via de Sandinistische revolutie de Somozadictatuur omverwierp, is het voorbije decennium steeds autoritairder geworden en trekt alle macht naar zich toe. De grondwet wordt daarbij zonder pardon met de voeten getreden.

Anderhalf jaar geleden begon de bevolking massaal op straat te komen tegen het dictatoriale en corrupte bewind van Ortega. Sindsdien zijn al meer dan 300 mensen om het leven gekomen. Honderden opposanten van Ortega werden in de cel gegooid en meer dan 60.000 Nicaraguanen vluchtten naar het buitenland.

Uit het archief: bekijk hier de reportage van "Terzake" (12 september 2018) met daarin een interview met de vader van Amaya:

Video player inladen...

Meest gelezen