Video player inladen...

Bonobojong geboren in ZOO Planckendael

Een half jaar nadat de bonobo’s hun intrek hadden genomen in hun gloednieuw verblijf in ZOO Planckendael, houden de bonobo's er een eerste geboortefeestje. Bonobo Djanoa schonk het leven aan een flinke baby. Of de kleine bonobo een jongen of een meisje is, weten we op dit moment nog niet. 

Djanoa is een ervaren moeder, die al haar vierde baby op de wereld zet. ZOO Planckendael is internationaal stamboekhouder en Europees coördinator van het kweekprogramma van deze bedreigde diersoort. 

Hoe deze kleine bonobo zal heten, is nog even een vraagteken. Eens het geslacht bekend is, zoeken de verzorgers van de bonobo's drie namen uit met de beginletter "U" in de Afrikaanse taal Lingala. Het publiek mag dan stemmen op zijn favoriete naam.

Wie is de papa?

Bonobomoeder Djanoa werd in 1995 geboren in Berlijn en woont sinds 2002 in ZOO Planckendael. Ze is een ervaren moeder. Ze houdt het jong stevig vast, vlooit het en laat het regelmatig drinken.

Wie de papa is van het jong, is nog een vraagteken.  Dat wordt pas duidelijk wanneer een haarstaal van de baby onderzocht wordt in het labo van ZOO Planckendael. 

“ De dag voor de bevalling hadden we al een vermoeden dat er die nacht of de volgende ochtend iets stond te gebeuren", zegt verzorger Ineke. "Toen we ’s ochtends aankwamen zagen we dat Djanoa haar kleintje tegen haar buik hield. Tijdens de ochtendroutine kwam ze ons fier haar jongste spruit tonen. Een heel bijzonder moment! Moeder en jong stellen het allebei heel goed.”

De groep van 14 bonobo’s kreeg deze zomer een nieuwe thuis in ZOO Planckendael, met vijf keer meer binnenruimte dan vroeger. De bonobo’s beschikken er over 7 verschillende locaties, gecombineerd met een eiland buiten.

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

De bonobo’s zoeken elkaar op of zonderen zich af op hun eigen ritme. De apen worden ook gestimuleerd om werktuigen te gebruiken. Ze kunnen naar hartenlust met stokken of andere attributen peuteren in termietenheuvels en boomstronken. Er is ruimte voor verrijking en observatie, voor bezoekers en wetenschappers. De bonobogroep in ZOO Planckendael bestaat momenteel uit 7 vrouwen, 6 mannen en het pasgeboren jong.

Meest gelezen