Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Chinese "baby-maker" vliegt de gevangenis in

De Chinese wetenschapper die in november vorig jaar aankondigde dat hij de eerste genetisch gemanipuleerde baby's had geproduceerd, is veroordeeld. He Jiankui moet voor drie jaar de gevangenis in. Zijn "ontdekking" zette de wetenschappelijke wereld op zijn kop.

Het was wereldnieuws eind vorig jaar, toen de Chinese wetenschapper He Jiankui (35) aankondigde dat er twee meisjes waren geboren die resistent waren tegen het HIV-virus. Dat zou het gevolg geweest zijn van de aanpassing van een gen in het prille embryo.  De vader van de meisjes was besmet met het Aids-virus. He, die was opgeleid aan de Amerikaanse Stanford universiteit, gebruikte daarvoor de revolutioniare CRISPR-techniek. 

Het nieuws veroorzaakte een wereldwijde schokgolf.  Sleutelen aan het DNA van baby's "verandert onze soort" stelde een wetenschapper. Ethici wezen op het feit dat de poort vanaf nu openstaat voor "designerbaby's". Veel kritiek was er ook op het feit dat de wetenschapper alleen had gehandeld. Ook zijn universiteit in Shenzhen zei niets af te weten van zijn experimenten. 

Roem en rijkdom

Vanochtend werd de wetenschapper door een rechtbank in zijn thuisstad Shenzhen veroordeeld voor "het illegaal uitvoeren van genetische manipulatie bij embryo's". Naast een celstraf van 3 jaar, krijgt hij ook een boete van 3 miljoen yuan (380.000 euro). Twee medewerkers van He kregen lichtere straffen.

Nog volgens de rechtbank mochten He en zijn medewerkers geen geneeskunde beoefenen en overtraden ze de regels van het wetenschappelijk onderzoek om "roem en rijkdom" na te streven. Intussen is er ook nog een derde baby geboren met gemanipuleerde genen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen