AFP or licensors

19-jarige Britse vrouw veroordeeld in Cyprus voor verzonnen groepsverkrachting

In Cyprus is een 19-jarige Britse vrouw veroordeeld omdat ze een groepsverkrachting zou hebben verzonnen. De vrouw zou toegegeven hebben dat ze een valse klacht had ingediend tegen 12 Israëli's omdat ze zich schaamde voor videobeelden waarop ze seks had. Volgens haar advocaat heeft de vrouw geen eerlijk proces gekregen.

De Britse jonge vrouw beweerde aanvankelijk dat 12 Israëlische jonge mannen tussen 15 en 22 jaar oud haar in juli verkracht hadden in haar hotelkamer in Ayia Napa, een populair vakantieoord in het oosten van Cyprus.

Tien dagen later trok ze haar klacht opnieuw in, waarop ze zelf gearresteerd werd en haar paspoort moest afgeven. Volgens de verdediging van de vrouw heeft de Cypriotische politie haar echter onder druk gezet om toe te geven dat ze over de zaak gelogen had. De politie ontkent dat.

De vrouw is nu veroordeeld omdat ze de groepsverkrachting verzonnen zou hebben en de rechtbank probeerde te misleiden. Volgens de rechter heeft de vrouw aan de speurders toegegeven dat ze gelogen heeft. Ze zou de groepsverkrachting verzonnen hebben omdat ze zich schaamde toen ze te weten kwam dat ze gefilmd was terwijl ze seks had met een van de jongemannen.

"Geen eerlijk proces"

Over een week kent de vrouw haar straf. Ze riskeert een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een boete van 1.000 euro. Haar advocaat pleit voor een lichte straf, omdat de vrouw spijt heeft van haar daden en ze het enkel deed omdat ze onder grote psychologische druk stond.

De verdediging van de vrouw haalt ook aan dat ze geen eerlijk proces heeft gekregen. Zo zou de rechter alle getuigen van de verdediging geweigerd hebben. De familie van de vrouw heeft al aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de veroordeling.

Binnen in de rechtbank en buiten op straat betoogden vrouwenrechtenorganisaties tegen wat ze een "karikatuur van rechtvaardigheid" noemden. Ook zij zijn van mening dat de vrouw geen eerlijk proces heeft gekregen.

Ze zien er ook een politiek spel in. "Deze vrouw heeft de prijs betaald voor het verlangen van Cyprus om goede relaties met Israël te onderhouden. Dat is waarom zij dit alles heeft moeten ondergaan en men de Israëli's vrijgelaten heeft", klonk het.

De 12 Israëli's werden na de klacht van de vrouw opgepakt, maar zijn allen weer vrijgelaten toen de vrouw haar klacht introk en intussen naar huis teruggekeerd.

Meest gelezen