Voor het eerst Belgische website veroordeeld voor privacywetgeving: hoe zit dat nu weer met die "cookies"? 

Voor het eerst in België is een website veroordeeld omdat het niet correct omging met zogenoemde "cookies". Dat schrijft De Standaard. Het gaat om de website jubel.be, die een boete van 15.000 euro opgelegd kreeg door de Gegevensbeschermingsautoriteit. Wat zijn de regels voor die "cookies" ook al weer?

Het is niet de eerste keer dat er in België een veroordeling plaatsvindt omdat de Europese privacywetgeving niet wordt gevolgd. Maar het is wel de eerste uitspraak voor een website. 

De juridische website jubel.be informeerde gebruikers onvoldoende over de gegevens die Google of Facebook via hun website bijhouden. Google en Facebook plaatsten via de website "cookies" bij de gebruikers, en dat meldde de website niet aan zijn gebruiker. Wie de website bezocht, kreeg bovendien meteen de suggestie om hun privacybeleid te aanvaarden.

Concreet stonden de vakjes al op voorhand aangevinkt om zogenoemde "cookies" te aanvaarden, en dat mag niet. "Je moet dat actief als gebruiker kunnen bepalen", zegt voorzitter David Stevens van de Gegevensbeschermingsautoriteit.  De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) mag zelf beslissen over de straf, en legde de website dus een boete op. 

Moet iedereen nu een boete vrezen?

Zijn er niet heel veel websites niet in orde met dat cookiebeleid, en moeten zij nu allemaal een boete vrezen? "We willen in elk geval vermijden dat er een algemene paniek ontstaat", zegt Stevens. "De kop in de krant zegt: elke website moet een boete vrezen. Maar die mankracht hebben we niet, als we dat al zouden willen." 

"We willen vooral een voorbeeld stellen", en daarvoor was een sanctie nodig, zegt Stevens. "Heel veel websites moeten wel bekijken of hun cookiebeleid wel voldoet. De tijd dat internet onschuldig, leuk en van weinig belang was, die dagen zijn lang voorbij."

Meest gelezen