Een typische Mongolische joert.

16,8 graden 's nachts in Schotland en teleurgestelde snowboarders in Japan, de grillen van het weer wereldwijd

Overal ter wereld heeft het weer zijn kuren tegenwoordig. Steeds vaker grillig weer voorspelden wetenschappers al eerder. Wist u dat het vorige nacht 16,8 graden was in Schotland? Of het klappertanden geblazen is in Binnen-Mongolië? En de skioorden eerder groen zien in het noorden van Japan? Waar is het momenteel opmerkelijk weer? We zetten enkele landen met cijfers op een rij.    

Zachte of zwoele nacht in Schotland

In de nacht van zondag op maandag heeft de Britse weerdienst MET in Noord-Schotland 16,8 graden gemeten, opmerkelijk voor eind december. Enkel in 1948 was het eens warmer met 18,3 graden.

Weervoorspellers verklaren de uitermate zachte nacht door een huidig warmtefront vanuit de Azoren (Portugese eilandengroep middenin de Atlantische oceaan, red.) en het "föhn"-effect waarbij temperaturen verschillen door het bergachtige landschap. Koude en vochtige lucht aan de ene kant van een berg levert aan de andere kant warme lucht op. Door de zogenoemde föhn kunnen temperaturen zelfs opklimmen tot 20 graden.

"Temperaturen van 16 en 17 graden zijn in december in Schotland niet abnormaal, maar voor 's nachts is het wel opmerkelijk", legt Alex Burkill van Met aan de Britse krant The Guardian uit.

Zenobia bedekt Griekenland met sneeuw

De Griekse hoofdstad Athene zet zich vandaag schrap voor hevige sneeuwval gepaard met een fikse wind. Het oosten en het zuiden van het land - ook de Griekse eilanden - werden gisteren al getroffen door regen, (natte) sneeuw en vorst. De sneeuw viel niet alleen in de hoger gelegen gebieden. Oorzaak is het koufront dat werd omgedoopt tot "Zenobia" (vernoemd naar een koningin uit de 3e eeuw). Er is hinder voor sommige veerbootdiensten.

(archieffoto: iconische Akropolis in Athene met sneeuw)

Bibberen in Binnen-Mongolië

Het vriest dat het kraakt in de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië. Op sommige plaatsen zakte het kwik afgelopen week tot -50 graden. En dat heeft zo zijn gevolgen: kokend water dat meteen bevriest, brandweermannen met bevroren pakken en diepgevroren vis, groenten en fruit op de markt (bekijk hieronder de fraaie beelden).

Video player inladen...

Eind januari van dit jaar kreeg Binnen-Mongolië al een barkoude golf over zich heen met temperaturen tussen de -47 en -50 graden. Toen was het advies voor de inwoners geen buitenactiviteiten in te lassen. Wie zich toch buiten waagde, wapende zich het best door onder meer "calorierijk voedsel of chilipepers en gember te eten", want die zouden "je beschermen tegen de koude en je warm houden".

Geen sneeuwpret in Moskou en Sapporo

De Russische hoofdstad Moskou beleeft, relatief gezien, bijzonder zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. En dat zijn de Russen niet gewoon. Om de kerst- en nieuwjaarssfeer erin te houden, wordt dan maar sneeuw aangevoerd. De voorbije dagen en weken werden er zelfs records gevestigd. Afgelopen week klom het kwik iets boven de 6 graden, terwijl het normaal gezien -6 graden zou moeten zijn, op basis van de waarnemingen uit het verleden. Een 133 jaar oud record sneuvelde.

Ook in het noorden van Japan, meer bepaald het eiland Hokkaido zit verveeld met weinig sneeuw. De skioorden vrezen voor het toerisme. Het eiland Hokkaido is de bakermat van het sneeuwsurfen, een stijl in het snowboarden. In hoofdstad Sapporo lag er 80 cm sneeuw, dat is 40 procent minder dan tijdens andere jaren. De temperatuur is gemiddeld zo'n 3 graden hoger dan normaal waardoor de sneeuw sneller smelt. De hoop is gesteld op een koudegolf deze week om de eindejaarsperiode toch goed af te sluiten. 

Verzengende temperaturen in Australië

In de Australische staten Victoria en New South Wales worden vandaag opnieuw recordtemperaturen verwacht. In Melbourne zou het 43 graden worden en het gaat er ook heel hard waaien. In de regio verblijven duizenden toeristen en ook die worden uit voorzorg geëvacueerd. 

De hittegolf speelt in het nadeel van de brandweerlui die in Australië massaal bosbranden bestrijden. De extreme weersomstandigheden in het land houden verband met de klimaatverstoring. "Het is het nieuwe normaal geworden. We zien vaker extreem weer, op grotere schaal en met steeds ergere gevolgen. Ik vrees dat we hieraan gewend moeten worden", legt VRT-weerman Bram Verbruggen uit.  

BEKIJK hier de vlucht voor de hitte én de bosbranden:

Video player inladen...

Meest gelezen