Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-topman van Renault-Nissan Carlos Ghosn ontsnapt uit huisarrest in Japan: "Ik ben gevlucht voor onrecht" 

Voormalig topman van autobedrijven Nissan en Renault Carlos Ghosn is ondanks zijn huisarrest in Japan naar Libanon gereisd. Dat heeft hij zelf bevestigd. "Ik ben nu in Libanon, en zal me niet laten gijzelen door het frauduleuze Japanse rechtssysteem", zegt Ghosn. Tegen de Franse zender Europe 1 verklaart zijn entourage dat hij zich niet wil onttrekken aan de Japanse justitie, maar dat hij in het Aziatische land niet de kans had om zich te verdedigen.

Carlos Ghosn zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Een deel van die tijd zat hij in een cel in Tokio, maar al maanden mocht hij een rechtszaak in huisarrest afwachten. 

Verschillende media meldden dat Ghosn in de Libanese hoofdstad Beiroet was aangekomen, en dat heeft hij nu zelf ook bevestigd. Ghosn is een Fransman die in Brazilië is geboren uit Libanese ouders, vandaar dat hij naast de Franse ook de Libanese nationaliteit heeft. Volgens de Libanese krant L’Orient Le Jour zou hij  met een privéjet vanuit Turkije naar Libanon zijn gevlogen, ondanks zijn huisarrest in Japan.

(Lees verder onder de tweet van de Libanese krant L'Orient Le Jour)

Hoe de man aan dat Japanse huisarrest is ontsnapt, is niet duidelijk. Als onderdeel van dat huisarrest mocht hij geen contact hebben met zijn vrouw. In november kon hij haar zien in het bijzijn van een advocaat.

"Ik ben niet gevlucht voor berechting, maar ben ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging", zegt Ghosn. "Ik kan nu eindelijk vrij communiceren met de media, en kijk er naar uit om daar volgende week mee te beginnen." Ook voor de advocaten van Ghosn is het een raadsel hoe hij Japan is uitgeraakt, omdat ze al zijn paspoorten bij zich hebben. Ze zeggen ook verrast te zijn door het nieuws dat hij het land is ontvlucht. Een van zijn advocaten liet optekenen dat hij het gedrag van de gewezen zakenman "onvergeeflijk" vond.

De Franse zender Europe 1 meldt intussen, dat Ghosn zich volgens zijn entourage niet wil onttrekken aan de Japanse justitie, maar dat hij in het Aziatische land niet de kans had om zich te verdedigen. De gevallen automagnaat klaagt al langere tijd dat er sprake is van een complot tegen hem en zegt dat hij niets heeft misdaan.

Meest gelezen