Videospeler inladen...

Nieuw in 2020: Lagere registratierechten, einde effectentaks en geen premies meer voor wie elektrische auto koopt

Een nieuw jaar, dat betekent steevast een rist nieuwe regels die ingaan. In aanloop naar 2020 bekijken we wat er verandert op allerlei vlakken. Vandaag pikken we er vijf nieuwe regels uit op het vlak van geld, gaande van goedkopere registratierechten tot geen premies meer voor wie een elektrische auto koopt.

1. Einde van de woonbonus, maar goedkopere registratierechten

Wie een nieuwe woning koopt, moet één keer “registratierechten” betalen, een belasting. De nieuwe regering verlaagt die in 2020 van zeven procent van de aankoopprijs, naar zes procent. En van 6 naar 5 procent voor wie een ingrijpende energetische renovatie doorvoert in zijn woning.  

De goedkopere registratierechten moeten de afschaffing van de woonbonus een stuk(je) compenseren. De woonbonus is een belastingvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen. Maar ondanks de goedkopere registratierechten verliest een gemiddelde alleenstaande op de volledige termijn van zijn lening meer dan 17.000 euro door de afschaffing van de woonbonus. Voor een gemiddeld koppel gaat het om bijna 37.000 euro.

2. Kleiner belastingvoordeel voor dienstencheques

Dienstencheques worden niet duurder, maar het belastingvoordeel verandert wel. Vandaag betaalt de overheid 30 procent van de dienstencheque terug, dat zakt in 2020 naar 20 procent. Voor een dienstencheque van 9 euro zal u daardoor 7,2 euro betalen in plaats van 6,3 euro op dit moment.    

7,2 euro voor een uur huishoudhulp blijft natuurlijk een heel schappelijke prijs.

Paul Verschueren, directeur bij Federgon, de koepel van dienstenchequebedrijven

“Zowel de prijs als de fiscale aftrek zijn stabiel gebleven sinds 1 januari 2014" vertelt Paul Verschueren, directeur bij Federgon, de koepel van dienstenchequebedrijven. "Dus op zich is het niet onlogisch dat men sleutelt aan de prijs. Maar het is wel een forse prijsverhoging. Maar 7,2 euro voor een uur huishoudhulp blijft natuurlijk een heel schappelijke prijs.”

3. Geen premies meer voor wie een elektrische auto koopt

Wie in het nieuwe jaar een volledige elektrische wagen wil kopen, heeft geen recht meer op een premie. De Vlaamse regering zet die vanaf 1 januari stop. De premie kon oplopen tot 4.000 euro en moest mensen stimuleren om een "zero-emissievoertuig" te kopen.

"Maar de maatregel maakte de verwachtingen niet waar", klonk het bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Vorig jaar werden in totaal 415 premies toegekend terwijl er in totaal bijna 2.700 nieuwe elektrische wagens zijn ingeschreven.

De regering moest dan ook maar iets meer dan 1,4 miljoen euro uitbetalen, terwijl er 5 miljoen was voorzien. Dat kwam omdat de premie -op enkele uitzonderingen na- enkel gold voor particulieren en vzw's, en dus niet voor bedrijven. Cijfers leren dat elektrische auto's zelden door particulieren worden gekocht.

4. Studiejaren afkopen kan nog tot 1 december 2020 aan een voordelig tarief

Sinds eind vorig jaar kan iedereen studiejaren afkopen, zodat die meetellen voor de berekening van uw  wettelijk pensioen. Wie nu 1.530 euro betaalt per succesvol afgerond studiejaar, krijgt in ruil een hoger pensioen, minstens 273 euro bruto per jaar extra. Ambtenaren konden al eerder gratis van zo'n regeling profiteren, maar voor iedereen werd het systeem twee jaar geleden betalend.

Maar wie nog van de huidige regeling wil profiteren, wacht beter niet te lang met zijn aanvraag. Vanaf 1 december 2020 wordt het namelijk duurder om studiejaren af te kopen. Dan valt het fiscale voordeel weg van 750 euro per studiejaar.  

Wie wil narekenen hoeveel het afkopen van studiejaren kost, en wat het hem of haar opbrengt, kan een simulatie maken op mypension.be.

5. Einde van de effectentaks

De effectentaks werd twee jaar geleden in het leven geroepen in het zogenoemde Zomerakkoord van de regering-Michel. De nieuwe belasting was een heffing van 0,15 procent op effectenrekeningen (aandelen, opbligaties, fondsen, kasbons en warrants) waar meer dan een half miljoen euro op staat. Het was de bedoeling zo 254 miljoen euro in de staatskas te brengen.

Maar het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de effectentaks het gelijkheidsprincipe van de grondwet overtrad. Daarom gaat de belasting vanaf 2020 de prullenmand in.

Voor wie hoopt zijn centen terug te zien, is er slecht nieuws. De staat hoeft de intussen geïnde gelden niet terug te betalen. Vorig jaar bracht de taks 226 miljoen op.

Meest gelezen