AFP or licensors

Rijden er lege EU-auto’s heen en weer tussen Brussel en Straatsburg?

Europarlementsleden werken een week per maand in Straatsburg en de meeste reizen naar de Franse stad per vliegtuig of trein. Tegelijkertijd zouden hun chauffeurs met veelal lege auto’s heen en weer rijden tussen Brussel en Straatsburg. Dat melden verschillende media vandaag. Het zou om 120 wagens gaan, maar is dat wel zo?

Bij navraag bij het Europees Parlement blijkt het verhaal niet helemaal te kloppen. "Er rijden maandelijks hoogstens 105 wagens heen en weer van Brussel naar Straatsburg", klinkt het. Dat zijn volgens de persdienst van het parlement allemaal hybride wagens. Het klopt dat het parlement in Brussel nog 15 bijkomende voertuigen heeft, maar dat zijn "elektrische voertuigen die de afstand van 450 km naar Straatsburg niet kunnen overbruggen".

"Gemiddeld gezien maken 25 parlementsleden (red. van de 751) gebruik van de mogelijkheid om mee te rijden met die voertuigen", klinkt het. "Dat aantal stijgt de laatste tijd met pieken tot 40 parlementsleden." Wil het dan zeggen dat de overige voertuigen helemaal leeg rijden? "Nee, ook bepaalde ambtenaren en hoge gasten van het parlement kunnen meerijden met die auto’s. Gemiddeld zijn ze zonder chauffeur met drie per auto", klinkt het. "Er rijden 30 à 35 auto’s per maand leeg heen en weer."

Er rijden 30 à 35 auto’s per maand leeg heen en weer

Het is volgens het Europees Parlement efficiënter om met de Brusselse auto’s heen en weer te rijden, dan om ook in Straatsburg een wagenpark te onderhouden. "Bovendien wordt gewerkt aan een plan om ook de overige 35 auto’s op een bepaalde manier op te vullen."

De reden trouwens dat slechts een minderheid van de EU-parlementsleden een van de auto's neemt, zou zijn dat velen van hen niet uit Brussel, maar vanuit hun thuisland vertrekken. Het zou bijvoorbeeld niet zo efficiënt zijn om eerst van pakweg Madrid naar Brussel te reizen en dan met de auto naar Straatsburg te rijden. Bovendien nemen er ook veel hun eigen auto.

JF BADIAS

Waarom van Brussel naar Straatsburg?

Het Europees Parlement bevindt zich zowel in Brussel als in Straatsburg in Frankrijk. Drie weken per maand werkt het parlement in onze hoofdstad, maar één week per maand verhuizen de parlementairen, hun medewerkers en al hun dossiers een weekje naar Frankrijk. De verhuis is in 1997 vastgelegd in het EU-verdrag en is daardoor moeilijk af te schaffen.

Om het verdrag aan te passen moeten alle EU-lidstaden het unaniem eens zijn en het laten goedkeuren in hun nationale parlementen. Vooral Frankrijk ligt dwars, de meeste andere EU-landen willen het parlement permanent in Brussel houden. De verhuis zou volgens onderzoek van de Europese Rekenkamer in 2014 jaarlijks zo'n 109 miljoen euro kosten. 

Meest gelezen